,
#Emekli

En düşük emekli maaşı için masadaki 2 formül ortaya çıktı

Milyonlarca emekli, temmuz ayında emekli maaşlarına yapılacak zamla ilgili gündemi takip ediyor. Merkez Bankası'nın paylaştığı enflasyon beklenti anketi emekli maaşlarına zam için ip ucu verdi. En düşük emekli maaşı için de olası senaryolar gündeme geldi. Peki, SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı kaç TL olacak? İşte en düşük emekli maaşı için masadaki 2 senaryo...

En düşük emekli maaşı için masadaki 2 formül ortaya çıktı

Yaklaşık 16 milyon emekli, hem emeklilere yapılacak düzenlemeleri hem de temmuzdaki maaş zammıyla ilgili gündemi yakından takip ediyor. Ocak-Haziran dönemi için SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi zam oranı yüzde 49,25 olarak belirlendi. En düşük emekli maaşı 10 bin TL'ye yükseltildi.

Emeklilerle ilgili yapılan çalışmanın detaylarında hem gelirlerini artırıcı hem de günlük hayatlarını kolaylaştırıcı tedbirler yer alıyor. Kısa sürede açıklaması beklenen emeklilere yönelik düzenlemeden bazı detaylarda haberlere yansıdı. Emeklilere yapılacak desteklerden ana başlıklar şöyle:

*Ulaşım desteği
*İletişim desteği
*Alışveriş desteği
*Belediye hizmetlerinde indirim
*Enerji destekleri
*Kira desteği
*Finans desteği
*Tatil desteği
*Refah payı ve taban maaş düzenlemesi

Sabah'ın haberine göre, temmuz ayı ile birlikte yeniden ele alınacak emekli maaşı zammı düzenlemeleri ilgili farklı formüller gündeme geldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) son olarak mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Bununla beraber 3 aylık enflasyon rakamı belli oldu. 3 aylık enflasyonun yüzde 15 çıkmasının ardından nisan, mayıs ve haziran olmak üzere 3 veri daha beklenecek.

Bu veriler sonrası 6 aylık enflasyon ortaya çıkacak ve bu rakamlara göre refah payı masaya yatırılacak. Bunların dışında 10 bin TL olarak uygulanan en düşük emekli maaşı için yeni düzenleme bekleniyor.

Merkez Bankası Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlandı. Buna göre nisan, mayıs ve haziran ayı enflasyon beklentisi sırasıyla yüzde 3,25, yüzde 3 ve yüzde 2,54 oldu. Bu rakamlara göre Tüketici Fiyat Endeksi'nin 2333,06'ya yükselmesi bekleniyor.

En düşük emekli maaşı için 2 senaryo

6 aylık enflasyon beklentisi olan yüzde 25,47'e göre hesap yapıldığında en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL civarında belirlenecek.

En düşük emekli maaşı için en güçlü 2. senaryo ise 1 yıllık enflasyon beklentisi hesabı oldu. Burada Haziran sonrası yıllık enflasyonun yüzde 35-40 bandına oturması bekleniyor. Buna göre hesap yapıldığında en düşük emekli maaşının 1 bin 500-14 bin TL civarında olabileceği hesaplandı.

Kaynak : Sabah Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler