ALİ ÇELİK- Pandemi sonrası tüm dünyada otomotiv satışlarında dengeler bozulmuştu. Çevreci bakış açısıyla yıldızı parlayan EV’ler (elektrikli araçlar) kısa zamanda tüm dünyada büyük beğeni toplamaya başladı. Peş peşe birçok üretici elektrikli konusunda gelecek vizyonu açıklarken ortak tarih 2030 olarak gösterildi. Avrupalı ve Japon birçok üretici dizel ürün gamını sonlandırırken benzinli motorlara hibrit seçenekler eklenmeye başladı. Fakat; “Elektrikli” konusunda yeteri kadar hızlı yol alamayan Avrupa, Çinli rakipleri karşısında tarihî bir gol yedi.
Batarya üretimi konusunda devlet teşvikleriyle AR-GE ve üretim konusunda âdeta şaha kalkan Çin yakın gelecekte hayatımızda büyük yer kaplayacak EV’ler konusunda şu anda tüm ipleri eline geçirmiş durumda. Öyle ki, elektrikli araç üretimine kalkışan her marka Çinli bir batarya şirketi ile ortaklık kurma arayışında. Hızla değişen teknolojiye AR-GE harcaması yapmak istemeyen Batı, Çin’i hem bloklamaya çalışıyor hem de teknolojisine ortak olmaya çabalıyor. Çin’in 2030 yılına kadar lityum iyon pil üretiminde baskın güç olmaya devam etmesi ve küresel kapasitenin yaklaşık %70’ine sahip olması bekleniyor. Çinliler yalnızca pil üretiminde lider olarak kendilerini kanıtlamakla kalmadılar, aynı zamanda pil metallerinin çıkarılmasından ve rafine edilmesinden nihai pil paketlerinin üretilmesine kadar tüm tedarik zincirinde dikey olarak büyüyerek tüm dünyaya fark attılar.
ABD İKİNCİ SIRADA
Çin çok ciddi farkla yarışı önde götürse de ABD’nin 2030 yılına kadar 1.261 GWh’lik tahmini kapasiteyle lityum iyon batarya konusunda dünyanın ikinci büyük üreticisi olması bekleniyor. Başta Tesla olma üzere bazı Amerikan şirketleri, LG Energy Solution gibi Çin dışında büyüyen yabancı şirketlerle birlikte bu büyümeyi yönlendirme çabasında. Bunun en büyük örneği ise Tesla’nın Nevada’da çölünde gigafabrikaları.
AB’DE ALMANYA ÖNDE
Avrupa’da, Almanya’nın 2030 yılına kadar 262 GWh kapasiteyle bölgenin özellikle lityum iyon pil üretimine öncülük etmesi hesaplanıyor. Fakat bu kapasitenin çoğu ABD markası olan Tesla’nın Avrupa’daki ilk üretim yeri olan “Giga Berlin” tesisinden gelmesi bekleniyor. Avrupa’nın en büyük otomotiv grubu Volkswagen ise Çinlilerle dev ortaklıklar peşinde. Yerli ve millî otomobil markamız Togg’da batarya üretimi konusunda Çinli teknoloji devi Farasis ile iş ortağı yapmış durumda.