BIST 100 8.859,01 %2.36 Dolar 34,22 %0 Euro 37,00 %-0.08 Altın Gram 3.017,96 %0.86 Brent Petrol 74,96 %0.92 Bitcoin 66.950,99 %0.65
,

Çin'den Türkiye'ye ek vergi tepkisi

Çin Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin Çin'den ithal edilen otomobillere uygulayacağı ek vergilerin kaldırılması çağrısı yaparak Çinli şirketlerin meşru hak ve menfaatlerini korumak için gerekli tedbirlerin alınacağını söyledi.

Çin'den Türkiye'ye ek vergi tepkisi

Türkiye'nin Çin'den ithal edilen tüm yakıt tiplerindeki binek araçlara ilave vergi getirmesine Çin'den tepki geldi.

Çin Ticaret Bakanlığı (MOFCOM) Türkiye'nin ek vergi kararına şiddetle karşı çıktıklarını belirtirken ayrımcı tarifelerin kaldırılması çağrısı yaptı.

Bakanlık, Türkiye'nin aldığı ek vergi kararının Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına aykırı olduğunu söyledi.

MOFCOM bu kararın Çinli şirketlerin Türkiye'nin iş ortamına ilişkin endişelerini arttırdığını ve Türkiye'ye yatırım yapma konusundaki güvenlerini sarstığını belirtti.

Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin sadece Çin menşeli binek otomobillere ek ithalat tarifesi uyguladığını ve bu durumun Çin ürünlerinin diğer üyelerin benzer ürünlerinden daha düşük muamele görmesine neden olduğunu söyledi.

Çin, Türkiye'yi ayrımcı tarifeleri derhal kaldırmaya çağırırken, Çinli şirketlerin meşru hak ve menfaatlerini korumak için "gerekli tedbirleri" alma sözü verdi.

Çin Binek Otomobil Derneği Genel Sekreteri Cui Dongshu Global Times'a yaptığı açıklamada, Çin araçlarına uygulanan ithalat vergisindeki artışın temel nedeninin Türkiye'nin büyük ticaret açığı ve mali gelirlerini arttırmak amacıyla ülkenin devam eden ekonomik gerilemesi olduğunu söyledi.
 
Cui, Türkiye'nin Çinli üreticilerin rekabet gücünü bir meydan okuma olarak gördüğü için kendi elektrikli araç endüstrisinin gelişimini teşvik ettiğini söyledi.

TÜRKİYE EK VERGİ GETİRMİŞTİ

Türkiye de Çin'den ithal edilen binek araçlara ek vergi kararı almıştı.

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, mevcutta elektrikli otomobiller için uygulanan yüzde 40'lık vergi tüm yakıt tiplerindeki araçlar için de uygulanacak. Bu vergi, mevcut yüzde 10'luk gümrük vergisine ek olarak uygulanacak. Bu verginin üzerine ÖTV ve KDV eklenecek.

Bununla birlikte düzenleme ile Çin menşeli araçlarda en düşük gümrük vergisi 7 bin dolar olarak belirlendi.

3 Mart 2023'te Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, Çin'den ithal edilen elektrikli taşıtlar için yüzde 40 ek gümrük vergisi uygulanmaya başlanmıştı.

Kaynak : Sözcü Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler