Taslakta, yetki belgeli usta, inşaat ve tesisat işlerini bağımsız olarak yürütebilme sorumluluğu alan, mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını kazanmış ve bunları yapım işlerinde iş hayatınca kabul edilebilecek standartlarda uygulayabilen, usta yetkinliğini ifa eden belgeye sahip kişi olarak tanımlanıyor. İnşaatlarda çalıştırılacak yapı ustalarının yetki belgesi ve mesleki yeterlilik belgesi almaları zorunlu olacak.
Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen belgeler, mesleki eğitim okulları veya üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren bölümlerinden alınan mezuniyet veya ustalık belgeleri, yine Millî Eğitim Bakanlığı tarafından denkliği kabul edilen mesleki eğitim faaliyetleri sonucunda verilen belgeler yetki belgesi olarak kabul edilecek. Yapı müteahhitleri ve şantiye şefleri inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan usta çalıştıramayacak. Yapı sahibine ve idareye karşı sorumlu olan fennî mesuller, yetki belgesi olmayan usta çalıştırılması hâlinde, bu durumu altı gün içinde ilgili idareye bildirmek mecburiyetinde olacak.
KAYITLARI TUTULACAK
Yapı ustalarının kayıtları ‘Şantiye-M’ olarak adlandırılan elektronik ortamda tutulacak. Yapım işlerinde çalışacak yapı ustalarının e-Devlet kapısı üzerinden sisteme kayıt yaptırmaları ve beş yılda bir kaydını yenilemesi zorunlu olacak. Yenileme yapmayanların belgeleri iptal edilecek. Şantiye şefleri, yapı ustalarının işe başlama ve işi bırakma bilgilerini üç gün içinde Şantiye-M sistemine kaydetmekle yükümlü olacak.