,

Bakanlıktan 'Ekmeğe zam' iddiasına açıklama

TMO'nun fırıncılara uyguladığı uygun fiyatlı un destek projesi bugün sona erdi. Tarım ve Orman Bakanlığı ise yaptığı açıklamada Toprak Mahsulleri Ofisi un regülasyonuna devam edeceğini belirtti.

Bakanlıktan 'Ekmeğe zam' iddiasına açıklama

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fırıncıların uygun fiyatlı un almasını sağladığı Un Destek Projesinde sona gelinmesi, ekmek fiyatları üzerinde yeni bir baskı yarattı. Bazı sektör temsilcileri ekmek fiyatının 6 liraya çıkabileceğini bildirdi.

Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre İTO 12 No’lu Ekmek Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Başkanı Hasan Demir, “TMO’nun bu uygulaması maliyetlerimizi bir nebze olsun aşağı çekiyordu. Şu an bu undan alamıyoruz. Uygulamanın tamamen bitmesi ekmek fiyatlarını olumsuz etkileyecek” dedi.

Önceki gün İstanbul Ticaret Odası’na (İTO) 210 gram ekmeğin 4 TL olması için zam talebinde bulunduklarının bilgisini veren Demir, “İstanbul’daki bazı fırıncılar 14 bin TL’lik cezayı göze alarak bu zammı zaten yaptı. Çoğu ilçede ekmek 4 hatta 4,5 TL’den satılıyor. Haziran ayının ikinci haftasında yapılacak İTO meclisinde bu fiyatların resmileşmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Ülke genelinde bilinen bir un markasının fabrika satış temsilcisinin aktardığına göre, TMO’nun tahsis ettiği uygun fiyatlı un uygulamasının bitmesi durumunda ekmek fiyatları 6 lirayı görecek.

TMO unu 265 liraya veriyordu

TMO’nun perakende fiyat artışlarını dizginlemek amacıyla başlattığı proje aracılığıyla, piyasada fiyatı 500 liraya dayanan 50 kiloluk bir çuval un, meslek kodu pideci ve fırıncı olan esnafa 265 TL’den tahsis ediliyordu.

Enerji zammı makarna fiyatını vuracak

Bugün elektrik ve doğalgaza gelen zamlar ise makarna üreticileri üzerindeki maliyet baskısını artıracak.

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Aykut Göymen, bugün doğalgaz ve elektriğe gelen son zamların maliyetlerini daha da artması nedeniyle gelecek bir aylık süreçte makarna fiyatlarına yüzde 5 daha zam geleceğini dile getirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, fırınlara ve ekmek üreticilerine belirli bir fiyattan un satışı yapacağını taahhüt eden un fabrikalarına TMO tarafından uygun fiyatla ekmeklik buğday satışı yapılmaya devam edileceğini açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından un fiyatlarında aşırı fiyat artış beklentilerinin oluştuğu yönünde spekülasyonlar yapıldığının gözlenmesi üzerine konuya ilişkin açıklama yapıldı.

TMO aracılığıyla geçen yıl un regülasyon çalışmasıyla unun uygun fiyatlarla fırıncı esnafına ulaşması sağlandığı hatırlatılan açıklamada, "Ülkemiz buğday üretimi 2022 yılında hava koşullarının da olumlu gitmesiyle geçen yılın yüzde 10.5 üzerinde 19.5 milyon ton, toplam hububat üretiminin de geçen yılında geçen yılın yüzde 15.7 üzerinde 36.9 milyon ton olması beklenmektedir. Buğday ve arpa hasadı lokal olarak başlamış olup hasat edilen yerlerde verimin geçen yılın üzerinde olduğu müşahede edilmektedir" değerlendirilmesi yapıldı.

Ancak gelinen noktada buğday hasadının yapıldığı Haziran-Ağustos dönemi için piyasada un fiyatlarında aşırı fiyat artış beklentilerinin oluştuğu yönünde spekülasyonlar yapıldığının gözlendiğine dikkati çekilerek şunlar kaydedildi:

"Yapılan bu spekülasyonların tüketicilerimizi olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerekli değerlendirmeler birlikte yapılarak, TMO'nun un regülasyon uygulamalarına Haziran ayından itibaren tekrar devam edilmesi uygun görülmüştür.

Bu kapsamda fırınlara ve ekmek üreticilerine belirli bir fiyattan un satışı yapacağını taahhüt eden un fabrikalarına TMO tarafından uygun fiyatla ekmeklik buğday satışı yapılmaya devam edilecektir. Piyasalar bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de yakından takip edilmeye devam edilecek olup piyasa istikrarına yönelik gereken tüm tedbirler alınacaktır."

Kaynak : Sözcü Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler