11 bin 402 TL olan asgari ücret ise, yine açlık sınırının altında kaldı. Türk-İş tarafından açıklanan verilere göre mutfak enflasyonunda da artış devam ederken, Eylül ayında mutfak enflasyonu yüzde 9,31, yıllık ortalama ise yüzde 106,82 oranında arttı.
Türk-İş tarafından düzenli olarak her ay açıklanan ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın Eylül ayı sonuçları açıklandı. Yapılan araştırmaya göre, Eylül ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 13 bin 334 TL’ye yükselirken, gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı olarak belirtilen yoksulluk sınırı 43 bin 433 TL olarak hesaplandı. Türk-İş, bekâr bir çalışanın yaşama maliyetini de aylık 17 bin 336 şeklinde açıkladı.
MUTFAK ENFLASYONU SON 12 AYDA ORTALAMA YÜZDE 106,21 ORANINDA ARTTI
Araştırmaya göre, Türkiye’de aylık mutfak enflasyonuna ilişkin verilerin de paylaşıldığı araştırma sonucuna göre dört kişilik bir ailenin sadece gıda için yapacağı harcama geçen aya göre Eylül ayında yüzde 9,31 oranında artarken, 8 aylık dönemde artışı ise yüzde 64 olarak belirlendi. Son 12 aylık dönemde ki ortalama artış oranı ise yüzde 106,82 olarak hesaplandı.
SÜT, PEYNİR, YOĞURT GRUBU OCAK 2022’DEN BU YANA 3 KATTAN FAZLA ARTTI
Gıda fiyatlarında yaşanan artışa ilişkin verilere de yer verilen açıklamada, süt, yoğurt, peynir grubunda bulunan ürünlerin Ocak 2022’den bu yana 3 kattan fazla zamlandığı belirtilirken, geçen aya göre ise sütün yüzde 8 oranında arttığı kaydedildi. Peynir fiyatlarının sınırlı düzeyde ucuzladığı, yoğurt fiyatlarının ise sınırlı düzeyde arttığı belirtildi.
ET, BALIK, YUMURTA VE KURU BAKLAGİLLERDE ARTIŞ DEVAM EDİYOR
Et, balık, yumurta ve kuru baklagiller gibi ürünlerin bulunduğu grupta artışlara dikkat çekilirken, araştırmada Et ve Süt Kurumu’nun faaliyet gösteren marketlerin bir kısmına Nisan sonu itibariyle ithal edilmiş karkas etleri düşük fiyattan verdiği hatırlatıldı. Bu ithal etlerin de fiyatlarının zamlandığını belirterek, 190 TL’den satılan dana kıymanın bu ay 289 TL’den, 210 TL’den satılan kuşbaşının ise 329 TL’den satıldığının altı çizildi. Yerli et satışına devam eden marketlerdeki fiyatlara da dikkat çekilen araştırmada, yerel et satan marketlerin çoğunda dana kıymanın ortalama 330, kuşbaşının ortalama 373 TL’den satıldığı belirtildi. Av yasağının sona ermesi ile balık fiyatlarında kısmi düşüşün yaşandığına dikkat çekilirken bu fiyat düşünün yüzde 5 olarak gerçekleştiği ifade edildi. Nohut fiyatlarının bir ayda yüzde 28, kuruyemiş fiyatlarının yüzde 27, yeşil mercimek fiyatlarının yüzde 20, tavuk yumurtası ve kuzu etinin yüzde 17, kırmızı mercimeğin yüzde 13, kuru fasulyenin yüzde 11, dana etinin yüzde 9 ve tavuk etinin fiyatının ise sınırlı seviyede zamlandığı belirtildi.
OCAK 2022’DEN BU YANA EKMEK, PİRİNÇ, BULGUR VE MAKARNA 3 KATTAN FAZLA ZAMLANDI
Ekmek ve tahıllar grubunda yaşanan artışlara da dikkat çekilen araştırmada, bir ay içinde irmik fiyatlarının yüzde 13, pirinç fiyatlarının yüzde 10, bulgur fiyatlarının yüzde 9, ekmeğin ise yüzde 8 oranında arttığı belirtilirken, makarnanın yüzde 5 ve unun ise sınırlı seviyede zamlandığı belirtildi. Ocak 2022’den bu yana ekmek, pirinç, bulgur ve makarnanın 3 kattan fazla zamlandığı un ve irmik fiyatlarının ise 2 kattan fazla zamlandığının da altı çizildi.
ZAM ŞAMPİYONU YÜZDE 60 İLE BARBUNYA
Yapılan araştırmada, taze sebze ve meyve konusunda 23’ü sebze 9’u meyve olmak üzere 32 ürünün fiyatlarının incelendiğine dikkat çekilen araştırmada, kuru soğanın 20 TL’ye dayandığı, patatesin ise 20 TL’nin üzerine çıktığı belirtilirken, brokoli, karnabahar, kabak, patlıcan, sivri biber, fasulye, barbunya, havuç ve limon fiyatlarının ise arttığı kaydedildi. Bu ay karalâhana, turp, köy biberi, domates fiyatlarının ise gerilediği belirtildi. Eylül ayının zam şampiyonunun ise yüzde 60’lık artış ile barbunya olduğunun altı çizildi. Meyveler arasında nektarin, çilek, üzüm, şeftali armudun fiyatlarının yükseldiği belirtilirken, karpuz, kavun, muz, erik fiyatlarının düştüğü kaydedildi. En düşük fiyatlı meyvenin ise 20 TL ile elma olduğu belirtildi. Ocak 2022’den bu yana meyve fiyatlarının 7 kattan, sebze fiyatlarının ise 5 kattan fazla zamlandığının da altı çizildi.
YAĞ FİYATLARINDA ARTIŞ DEVAM EDİYOR
Fiyat artışları ile en çok gündeme gelen yağ fiyatlarında ise artışların devam ettiği belirtilen araştırmada, bir ay içerisinde margarin yüzde 17, zeytinyağı yüzde 8, ayçiçek yağı yüzde 4 zamlanırken, tereyağı fiyatlarının ise sabit kaldığı belirtildi.
Mehmet Fahri ÖZKAN / Milli Gazete