,
#Asgari ücret

Asgari ücret ne kadar olacak? Ünlü ekonomist tahminini açıkladı

Türkiye’de şu sıralar en çok merak edilen soruların başında Temmuz ayında yapılacak asgari ücret zammının ne kadar olacağı yer alırken bu konuyla ilgili ekonomist Muhammet Bayram tahminini açıkladı.

Asgari ücret ne kadar olacak? Ünlü ekonomist tahminini açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 5 Haziran'da açıklanacak olan mayıs ayı enflasyon rakamları, asgari ücrette yapılacak zam oranının belirlenmesinde önemli bir faktör olacak. Ekonomist Muhammet Bayram'a göre, asgari ücretteki zam oranı, 500 dolarlık referans ve son 6 aylık enflasyon verilerine bağlı olarak şekillenecek. Ayrıca, Bayram'a göre cumhurbaşkanının kamu işçilerine yönelik yüzde 45'lik zam açıklaması da önemli bir referans değeri oluşturuyor. Eğer refah payı da dikkate alınırsa, beklenen artış yüzde 45 seviyesinde olabilir.

OLASI ASGARİ ÜCRETE ZAM ORANLARI MAAŞLARA NASIL YANSIYACAK?

Bayram'ın senaryolarına göre, sadece enflasyon dikkate alındığında zam oranı yüzde 25 ise asgari ücret 10.634 TL olabilir. Yüzde 30 zam durumunda ise bu rakam 11.059 TL'ye yükselebilir. Refah payının da eklenmesiyle birlikte yüzde 40 zam durumunda asgari ücret 11.910 TL'ye çıkabilir. Ayrıca, kamu işçilerine yapılan zam oranının aynı oranda uygulanması durumunda asgari ücret 12.000 TL seviyelerine ulaşabilir.

Ancak, olası yüzde 45'lik zamın işverene etkisini azaltmak için bazı formüllerin uygulanabileceği ifade ediliyor. Bunlar arasında ücretler üzerinden tek tarife uygulanması, tarifenin güncellenmesi, yeniden değerleme oranının artırılması ve ücretlerin beyandan verilmesine yönelik düzenlemelerin yapılması gibi önlemler yer alıyor.
Sonuç olarak, mayıs ayı enflasyon rakamlarına göre belirlenecek olan asgari ücret zam oranının, 500 dolar referansı ve kamu işçilerine yapılan zam oranıyla birlikte şekilleneceği tahmin ediliyor. İşverene etkisini azaltmak için çeşitli formüllerin uygulanabileceği ifade ediliyor. Ancak kesin zam oranı ve asgari ücret miktarı, TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerine dayanarak belirlenecek.

Abdulkadir Çeribaş / Milli Gazete

İlişkili Haberler

Manşetler