BIST 100 9.948,99 %0,33 Dolar 35,17 %-0,16 Euro 36,68 %-0,34 Altın Gram 2.981,66 %0,62 Brent Petrol 73,66 %0,10 Bitcoin 95.915,80 %-2,55
,

Araç saltanatı, araç rantına dönüşebilir!

Kamunun elindeki tüm taşıt ve iş makinelerini ihalesiz, duyurusuz diledikleri kişi veya şirketlere yok pahasına satacaklar. Araç saltanatı, araç rantına dönüşebilir.

Araç saltanatı, araç rantına dönüşebilir!

Kamudaki taşıt saltanatı, ihalesiz ve keyfi satış yöntemleriyle yeni bir rant kapısına dönüşebilir. AK Parti’li milletvekillerinin TBMM’ye sunduğu torba yasa teklifine göre, belediyeler dahil tüm kamu kurum ve kuruluşlarının elindeki taşıt ve iş makineleri Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından toplu olarak satılacak.  Daha da kötüsü ÖİB’in kamunun araçlarını satarken Özelleştirme Kanunu ve Kamu İhale Kanunu’nun kamu çıkarlarını koruyan ihale yöntemlerini uygulamak zorunda olmayacağı belirtildi. OİB’in kamu araçlarını ihale dahi düzenlemeden dilediği bir yöntemle, dilediği şekilde satabileceği ifade edildi. Teklifin yasalaşması halinde ÖİB’in, iktidardan talimatları doğrultusunda kamu araçlarını iktidarın işaret edeceği kişi veya şirketlere ucuz fiyatlara satmasından endişe ediliyor.

YARIN GÖRÜŞÜLECEK

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yarın görüşülecek olan torba kanun teklifinin 2’nci maddesiyle, kamunun elinde ne var ne yoksa hepsini satan ÖİB’e şimdi de kamu kurumlarının envanterindeki iş makineleri dahil tüm otomobil, minibüs, otobüs, kamyon, arazi taşıtı, motosiklet, ambulans gibi araçları toplu ya da tek tek satma yetkisi veriliyor. Mevcut uygulamada her kurum aracını kendisi satıyor, satışı da düzenlediği ihalelerle kamuoyunun gözü önünde yapıyordu. Yeni teklif yasalaşırsa kurumlar artık araçlarını kendileri satamayacak, ÖİB kurumların araçlarını kendisi satıp masrafları düştükten sonra kamu kurumlarına ait araçların parasını Hazine’ye, belediye araçlarının parasını ilgili belediyeye gönderecek.
Kimse duymadan satabilir

ÖİB, kamu mallarını satarken 4046 sayılı Özelleştirme Kanunu’na uymak zorunda. Bu kanun, satışın önce herkese duyurulmasını sonra ihale yöntemiyle gerçekleştirilmesini emrediyor. Yasa gereği ihaleler yapılmadan önce halka açık olarak duyuruluyor, ihalelere ilgililerin katılması sağlanıyor. İhalelerin de genellikle açık artırma yoluyla mümkün olduğunca yarışla tamamlanması isteniyor. Yeni düzenlemede ise ÖİB’e, satışı kimseye duyurmadan, ihale yapmadan dilediği kişi veya şirkete satması konusunda tam yetki veriliyor.

Erdoğan SÜZER

Kaynak : Sözcü Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler