,

Araba kiralamak mı, yoksa satın almak mı? Hangisi daha avantajlı?

Sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlarındaki artış araç kiralamayı gündeme getirdi: Peki, hangisi daha avantajlı?

Araba kiralamak mı, yoksa satın almak mı? Hangisi daha avantajlı?

Yaz aylarının başlamasıyla sıfır otomobil satışlarını canlandırmak isteyen bayiler kampanyalar başlatırken, ikinci el piyasasında da fiyatlarda hafif bir gerileme gözlemleniyor.

Fakat bu gelişmelere rağmen aylardır pek çok araç satılamaz durumda ve galeriler satışların eski canlılığını arıyor. Sıfır ve ikinci el fiyatlarındaki astronomik artışlar, araç kiralama seçeneğini yeniden gündeme getiriyor.

Fiyatlar zirvede, talep durgun

Geçtiğimiz yıl yükselişe geçen ve bu yıl da artarak devam eden sıfır ve ikinci el otomobil fiyatları, birçok tüketiciyi araç satın almaktan uzaklaştırıyor. Bu durum, galerilerde de satışlarda durgunluğa yol açıyor. Sıfır araçlarda yaşanan çip krizi ve hammadde fiyatlarındaki artışlar, ikinci el piyasasına da yansıyor. Artan talep ve sınırlı arz, ikinci el fiyatlarında da yukarı yönlü bir baskı oluşturuyor.

Kampanyalar ve fiyat gerilemeleri yetmiyor

Yaz aylarının başlamasıyla sıfır otomobil satışlarını canlandırmak isteyen bayiler, kampanyalar düzenlemeye başladı. Bu kampanyalar kapsamında faizsiz taksit imkanları, indirimler ve ekstralar sunuluyor. İkinci el piyasasında da fiyatlarda hafif bir gerileme gözlemleniyor. Fakat bu gelişmeler durgunluğu aşmaya yetmiyor. Tüketiciler, yüksek fiyatlar ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle yeni araç satın alma konusunda temkinli davranıyor.

Araç almak yerine mevduata koyuyorlar

Örneğin piyasa değeri 1 milyon 100 bin TL olan 2021 model ikinci el otomobili satın almak yerine, aynı parayı mevduata koyanlar aylık 45-50 bin TL kazanıyor.

Araç kiralama alternatifi yükselişte

Sıfır ve ikinci el fiyatlarındaki yükseklik, araç kiralama seçeneğini yeniden cazip hale getiriyor. Kısa veya uzun süreli kiralama imkanları sunan firmalar, farklı bütçelere ve ihtiyaçlara uygun araç seçenekleri ile tüketicilere alternatif bir çözüm sunuyor. Özellikle şehir içi kullanımlar için araç kiralama, satın almaya kıyasla daha ekonomik bir seçenek olarak görülüyor.

Durum böyle olunca da pek çok kişi parasını faize yatırıp, aylık 27 bin TL’ye aynı otomobili kiralıyor. Böylelikle hem bakım ücretlerinden hem de oluşacak masraflardan da kaçınmış oluyor.

Fiyatlar araç modeline göre değişiyor

Satın almak yerine kiralamayı tercih edenler; 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık kiralama yaparken modelden modele de fiyatlar değişiyor.  Uzmanlar "İnsanlar araçlarını satıyor. Parayı mevduata yatırıp, araç kiralıyorlar. Normalde ayda 20-25 kişi araç kiralama talebinde bulunuyor ama bu tatillerde 50-70’e çıkyor.” açıklamasında bulunuyor.

Araç kiralamanın avantajları şunlar;

Uygun fiyatlar

Otomobil kiralama firmaları genellikle uygun fiyatlar sunarlar, bu nedenle araç kiralamak genellikle daha ekonomiktir.

Esneklik

Otomobil kiralama size seyahat planlarınıza göre esneklik sağlar. İhtiyacınız olduğu sürece aracı kullanabilir ve ihtiyacınız bittiğinde geri teslim edebilirsiniz.

Konfor ve rahatlık

Kiralık araçlar genellikle daha yeni ve daha iyi bakımlı olurlar, bu da sürüş deneyiminizi daha konforlu hale getirir.

Çeşitlilik

Otomobil kiralama firmalarında genellikle çok çeşitli araç seçenekleri bulunur, bu da size ihtiyacınız olan özelliklere sahip bir araç bulma şansınızı artırır.

Seyahat planınıza uyar

Kiralık araç ile istediğiniz zaman istediğiniz yere gidebilirsiniz, toplu taşıma veya taksi gibi alternatiflerle karşılaşmadan seyahat planınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Sigorta ve acil yardım hizmetleri

Otomobil kiralama firmaları genellikle kapsamlı sigorta ve 7/24 acil yardım hizmetleri sunarlar, böylece seyahat sırasında herhangi bir sorunla karşılaştığınızda destek alabilirsiniz.

EKONOMİM

İlişkili Haberler

Manşetler