,

ABD Dolar Endeksi 104'e çıktı. Dolar/TL 15 sınırında

Dolar cephesindeki yükseliş 6. haftada da devam ediyor.

ABD Dolar Endeksi 104'e çıktı. Dolar/TL 15 sınırında

Dünya Gazetesinde yer alan habere göre, Bugün ABD Dolar Endeksi 104,19 ile son 20 yılın en yüksek seviyesini gördü. Endeksi hareketlendiren gelişme ise tahvil faizlerinde yaşanıyor. Bugün 10 yıllıklar %3,19’a 30 yıllıklar da %3,28’e çıktı.

Küresel risk iştahında azalma var ve gelişen ülkelerden daha majör ve güvenli varlıklara doğru kayma sürerken TL varlıklardaki görece iyimserlik de son haftada yerini satışa bıraktı.

BİST 100 küresel borsalardaki satışlara iyi direniyor, fakat endekste yabancı desteğinin azalması ile ivme kaybı yaşanması bekleniyor.

Yeni uygulamalar ve müdahalelerle 13,50 – 13,80 aralığında tutulan USD/TRY kuru savaşla beraber eşiği 14,80’e taşımıştı ve haftalardır bu seviye yakınında oldukça yatay bir fiyatlama var. Geçen hafta 14,90 üzerine çıkan kur, 20 Aralık’taki hareket sonrası ilk defa bu bölgeden (14,95) günlük kapanış yaptı. Kur bugün 15,0 seviyesinin hemen altında işlem görüyor.

Uzun zamandır kurdaki tepkisizliği riskli bulduğumuzu ve yükseliş beklediğimizi belirtiyoruz. Bu yükselişte doların küresel piyasalarda yükselmesinden çok TL’nin enflasyon ve faiz dengesizliğindeki kaybının daha büyük bir sorun olduğunu yine ifade etmek isteriz. Mayıs’ta mı Temmuz’da mı ya da Eylül’de mi enflasyon düşüşe geçecekten ziyade bu yükselişlerin yaratacağı tahribatın telafisinin ne kadar zaman alacağı en büyük sorun durumuna geldi. Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’nun enflasyon sunumundaki açıklamaları faiz artışının hiç olası olmadığını gösteriyor. Bu noktada enflasyonda %70 zirve dahi olsa TL’deki kırılganlık geçmemiş olacak. Bir de yılın devamında Fed, ECB, BoE ile diğer merkez bankalarının da sıkılaşmayı sürdürmesi ve buna bağlı gelişen ülkelerden kaçışların artması TL’de zamana yayılan ama artan bir baskı anlamına geliyor.

Dolar kurunda 14,80 üzerinde 15,65 seviyesini izliyoruz.

Kaynak : Dünya Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler