,

Fahiş fiyata karşı 3’lü mekanizma! İşte şikayet etmenin yolları

Yiyecek sektöründeki fahiş fiyat artışlarına karşı vatandaşlar bu hafta sonu boykot kampanyası başlatırken, fahiş fiyatlarla mücadele için yine vatandaşların şikayette bulunması büyük önem taşıyor. Bu kapsamda vatandaş 3 farklı iletişim kanalından istediğine şikayette bulunarak fahiş fiyat uyguladığını düşündüğü işletmenin denetlenmesini ve bir fahiş fiyat tespit edilmesi halinde ise restoranlara cezai yaptırım uygulanmasını sağlayabilir.

Fahiş fiyata karşı 3’lü mekanizma! İşte şikayet etmenin yolları

Türkiye'de yiyecek içecek fiyatlarına hemen her gün zam gelmesi vatandaşların tepkisine sebep olurken, kafe ve restoranlarda uygulanan fahiş fiyatlar da vatandaşları çileden çıkardı. Sosyal medyadan örgütlenerek bu hafta sonu yurt genelinde kafe ve restoranları boykot etme kararı alanlara destek çığ gibi büyüdü.

ŞİKAYET İÇİN 3 İLETİŞİM KANALI BULUNUYOR

Daha önceleri, kira artışlarını, seçim sürecini, döviz kurundaki dengesizliği bahane ederek fiyatlarını artıran bazı işletmeler şimdi tüm süreçlerin dengelenmesine rağmen hala fiyatlarında artış üstüne artışa gidiyor. Bu hafta sonu işletmeleri boykot edecek vatandaşların, boykot kadar fahiş fiyat uygulayan işletmeleri şikayet etmeleri de büyük önem taşıyor.

Vatandaşlar bunun için Ticaret Bakanlığı'nın E-devlet üzerinden uygulamaya aldığı "Haksız Fiyat Artışı Şikayet Bildirimi" formunu doldurarak şikayetlerini bakanlığa iletebilecekleri gibi yine Ticaret Bakanlığı'na ait Alo 175 Tüketici Danışma Hattı'nı arayarak şikayet oluşturabiliyorlar.

Vatandaşlar ayrıca şikayetlerini Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden de iletebileceği gibi CİMER gelen başvuruları yapay zeka teknolojisi ile anında ilgili birimlere ulaştırarak hızlı bir aksiyon alınmasını sağlıyor.

FAHİŞ FİYAT BELİRLENİRKEN BÖLGESEL FİYATLAR BAZ ALINIYOR

Gelen başvurular Ticaret Bakanlığı müfettişlerince değerlendirmeye alınarak şikayetin yapıldığı kafe ve restoranlara gerçekleştirilen ziyaretlerde eğer şikayette konu edildiği gibi fahiş bir fiyat varsa işletmeye cezai yaptırım uygulanıyor. Fahiş fiyat tespiti bölgedeki restoranların genel ortalama yeme içme fiyatları dikkate alınarak hesaplanıyor.

Eğer bir restoranda aynı gramaj ve içeriklere sahip bir makarna 100 TL'ye satılıyorken, şikayet edilen restoranda makarnaya 400 TL isteniyorsa bu fahiş fiyat olarak kabul ediliyor.

"PİYASA BAŞIBOŞ DEĞİL"

Ticaret Bakanlığı yetkilileri, hafta sonu tüm ülke çapında fahiş fiyat denetimlerini artıracaklarını belirterek, "Piyasa serbest ama başıboş değil. 'Ben istediğim fiyatı yazarım, işine gelen yer, işine gelmeyen yemez' anlayışında olan firmalar yaptırımlarla karşılaşmaya devam edecek. Vatandaşlar bu işletmelere yönelik şikayetlerini ivedilikle yapsın" açıklamasında bulundu.

TÜDER: ZABITALAR DA FAHİŞ FİYAT DENETİMİ YAPABİLMELİ

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük ise illerdeki zabıtaların yalnızca fiyat etiketi denetimi yapmaya yetkili olduklarını, zabıtalara da fahiş fiyat denetimi yetkisi verilmesi gerektiğini söyledi.

Şu an restoran ve kafelerde suni bir fiyat artışı uygulandığını anlatan Küçük, restoran ve kafelerin giriş ve içlerine menü konulmasının fahiş fiyat uygulanmasını haklı kılmayacağını belirtti. Küçük, "Biz utangaç ve duygusal bir milletiz. Yanımızda nişanlımız, kız arkadaşımız, aile büyüklerimiz gibi utanabileceğimiz insanlar varsa fiyatlar pahalı bile gelse o mekana paradan dolayı girmemezlik yapmayız.

Böyle bir durumda da ne yazık ki yediğimiz ve içtiğimiz ürünlere hak ettiğinden fazla bir ücret ödeyebiliyoruz. Bu durumla karşılaşan vatandaşlarımız restorandan çıktıktan sonra mekana ilişkin şikayetini yapsın" dedi.

Barış ŞİMŞEK

Kaynak : Sabah Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler