Piyasalarda 2024 yılı geride kalırken, yatırımcıların son yıllarda keşfettiği fonlarda da dikkat çeken primler gerçekleşiyor. Geçen yıl geleneksel yatırım araçlarına bakıldığında gram altın yüzde 52 getiri ile zirvede yer almış, onu %50’ye yakın getiri ile TL mevduat faizi takip etmişti. Aynı zamanda bu iki yatırım enstrümanı, enflasyona karşı da reel getiri de sunmuştu.
BORSA VE DÖVİZ GERİDE KALDI
Öte yandan 2024 yılında %32 yükselen BİST 100 ve %19,50 prim yapan doların getirisi ise enflasyonun oldukça gerisinde kalmıştı. BİST 100 kapsamındaki hisselerin 3’te 2’si de performans olarak hem mevduat faizi hem de yıllık TÜFE’ye yetişemedi.
FONLARDA DİKKAT ÇEKEN GETİRİLER
Yatırımcılar “2025’te birikimlerimi nereye yatırmalıyım” sorusuna odaklanırken; belirsizliklerle dolu yeni yılın “nasıl bir getiri sunacağı” da gizemini koruyor. Ancak geçen yılki performanslara bakıldığında yatırım fonlarında dikkat çeken getiriler öne çıktı.
EN FAZLA KAZANDIRAN OKS FONLARI
Geçen yıl ‘OKS’ (Otomatik Katılım Sistemi) tarafında en fazla kazandıran ilk 3 fon ve getirileri şöyle:
1-QNB Sigorta ve Emeklilik OKS Dengeli Değişken Emeklilik Fonu: Yüzde 91,15
2-BNP Paribas Cardif Emeklilik OKS Agresif Değişken Emeklilik Fonu: Yüzde 90,17
3-QNB Sigorta ve Emeklilik OKS Atak Değişken Emeklilik Fonu: Yüzde 87,96
EN FAZLA KAZANDIRAN BES FONLARI
Yine 2024 yılında “gönüllü BES” tarafında en fazla kazandıran ilk 3 fon ve getirileri ise şu şekilde oluştu:
1-HDI Fiba Emeklilik İstanbul Portföy Değişken Emeklilik Fonu: Yüzde 82,70
2-QNB Sigorta Dengeli Değişken Grup Emeklilik Fonu: Yüzde 81,32
3-HDI Fiba Emeklilik Dengeli Değişken Grup Emeklilik Fonu: Yüzde 77,22
BU YIL GETİRİLER DÜŞEBİLİR
Geçen sene yüksek getiri sunan fonların aynı zamanda faizli enstrümanları da bünyesinde barındırdığını belirten analistler, TCMB’nin 2025 yılında faiz indirimi döngüsünde hareket etmesinin beklendiğini hatırlatarak, “2025 yılında bu fonlardaki getiriler de yavaş yavaş aşağı yönde hareket edebilir” diyor.
PPF CAZİBESİNİ KORUYOR
Trive Yatırım tarafından paylaşılan bir raporda ise; yüksek faiz ortamının bu yılın en az ikinci yarısına kadar sürebileceğine işaret edildi. Raporda; Para Piyasaları Fonlarındaki (PPF) getirinin bu yıl da cazip ve riskinin düşük olabileceği, bunun borsa için “zorlu sınavın devamı” anlamına gelebileceği belirtildi.
Ömer Faruk BİNGÖL