,

2023'te gayrimenkulünü satmak isteyenden ekspertiz raporu istenecek mi?

2023 yılından itibaren gayrimenkulünü satmak isteyenlerden ekspertiz raporu isteneceğine dair paylaşımlar doğru değildir.

2023'te gayrimenkulünü satmak isteyenden ekspertiz raporu istenecek mi?

Sosyal medyada bilgi kirliliği devam ediyor. Ekonomiye dair yazışmalarıyla tanına bazı kişiler “gayrimenkulünü satmak isteyenler acele etsinler, 2023 yılından itibaren ekspertiz raporu istenecek, rapor sonucuna göre satış işlemi olacak. Yüksek tutarlarda vergi ödeyebilirsiniz.” demektedir. Peki bu doğru mu?

İşte gazetememur.com'un incelemesi:

Hali hazırda, tapu işlemlerinde sadece yabancılara yapılan satışlarda ekspertiz raporu alma zorunluluğu bulunuyor. Yabancılar dışındaki satışlar için ekspertiz raporu isteneceğine bir kanun hükmü bulunmamaktadır.

Ekspertiz raporu aranılabilmesi için ilgili kanunlarda değişiklik yapılması veya yeni bir hüküm eklenmesi gerekiyor.2 yıl önce böyle bir düzenleme yapılıyordu ancak son anda TBMM Genel Kurulu’da kanun teklifinden çıkarıldı.

Bu yanlış bilgilendirme nereden çıktı? 28 Ekim 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan 2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nın "2023 yılı Hedefleri ve Politikaları bölümünde", Gayrimenkullerin vergilendirilmesinde esas alınan alım satım değerinin belirlenmesi ve beyanına ilişkin yeni bir sistemin devreye sokularak vergide adaletin pekiştirileceği ve vergilemenin etkinleştirileceği belirtiliyor.

Ancak, bu bir yasal düzenleme değil, bir hedef, henüz yasalaşan bir şey yok. Söz konusu programdaki bir hedef sanki yasalaşmış gibi sosyal medyada haberleştirmek doğru değil.

Sonuç olarak, 2023 yılında tapuda ekspertiz raporu aranılma zorunluluğu ile ilgili bir yasal düzenleme şu an için söz konusu değil.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler