BIST 100 8.876,20 %-0.98 Dolar 34,29 %0.27 Euro 37,49 %0.01 Altın Gram 2.926,15 %1.27 Brent Petrol 79,02 %-0.45 Bitcoin 62.759,01 %0.23
,

Zil çalacak ama ne öğretmen var ne kitap

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay’da ders zili bugün çalıyor. Birçok eksiğin devam ettiği bölgede eğitimin nasıl yapılacağı ise merak konusu. Deprem korkusunun sürdüğü bölgede bazı velilerin çocuklarını okula göndermeyeceği öğrenilirken çadırlarda hayata tutunmaya çalışan öğrencilerin henüz temel ihtiyaçlarında bile eksikler var.

Zil çalacak ama ne öğretmen var ne kitap

Şubatta meydana gelen depremin ardından depremden etkilenen illerde kademeli olarak eğitime geçiş kararı alınmıştı. Öncelikle depremden görece daha az etkilenen Adana, Şanlıurfa ve Diyarbakır ile birlikte Gaziantep’te öğrenciler ilk ve orta düzey okullarda eğitime başlamıştı. Depremden daha çok etkilenen Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay’da ise ders zili bugün çalıyor. Ancak barınma sorunun devam ettiği bölgede eğitimin nasıl olacağı tartışılıyor.

YENİ BİR HAYAT KURMAYA ÇALIŞACAĞIZ

Hatay’daki Altınözü Tepehan Ortaokulu’nda İngilizce öğretmenliği yapan Ender Yarıkkaya, çadırda yaşam sürdürdüklerini belirterek, “Öğretmen ihtiyacımız var. Nasıl karşılanacak, ben de bilmiyorum. Depremde iki kuzenimi kaybettik maalesef. Okuldan öğretmen arkadaşımı kaybettik. Dershanede tanıdığım öğrencilerim vardı, önceden çalıştığım, onlardan birkaçını kaybettik. İş arkadaşlarımızı kaybettik maalesef. Geri kalanlarla da yeni bir hayat kurmaya çalışacağız inşallah” diye konuştu.

TUVALET, LAVABO, BANYO, ELEKTRİK İHTİYACI

Şu anda okulda çok hasar olmadığını söyleyen Yarıkkaya, “Eğitim olarak nasıl bir planlama, nasıl bir program olduğunu ben de bilmiyorum henüz. Gelen öğretmenlerin, şu anda hepsinin evi yıkılmış. Bir konaklama, bir barınma ihtiyaçları var. Onları nasıl yapacaklarını bilmiyorum. Onun için önce öğretmen, öğrenci rahat olsun ki eğitime o şekilde başlayabilelim. Bu şekilde bir çare olabilir. Gerekirse çadırlarda da kalabiliyor ama çadırda kalınca da tuvalet, lavabo, banyo, duş ihtiyaçları olacak, elektrik ihtiyaçları olacak. Onları temin ederlerse tabii ki biz elimizden geleni yapacağız” dedi.

VELİLER ÇOCUKLARI GÖNDERMEYECEK

Öğretmen Ahmet Uygun da öğrencilerin ve kendilerinin psikolojik anlamda çok kötü etkilendiğini belirtti. Bu süreçte öğrencileriyle sürekli irtibat hâlinde olduklarını da anlatan Uygun, “Öğrencilerin de bir şekilde sınava hazırlanmaları gerekiyordu. Şehir dışına çıktılar. Hâlâ irtibattayız, hâlâ onları bırakmadık. Yine kitap dağıtmaya devam ediyoruz. İrtibat hâlinde olduğum öğrencilerden birçoğu şehir dışında olduğunu, burada olan öğrenciler de okul açılsa bile velilerin göndermeyeceğini söyledi. Çünkü hâlâ korkuyorlar doğal olarak” diye konuştu.

BARINMA ÇOK BÜYÜK BİR PROBLEM

Kendi okullarının çok yakın zamanda güçlendirildiğini belirten Uygun, “Şu anda tabii ki barınma çok büyük bir problem. Barınmayı öncelikle halletmemiz gerekiyor. Temel gıda ihtiyaçlarının karşılanması lazım. Enkaz altında kalan kitaplar var. Onlar için böyle yardımcı kaynak kitaplar da sağlanırsa iyi olur diye düşünüyorum” dedi.

KARAR

 

İlişkili Haberler

Manşetler