,

İstihdama yönelik bölümlerde düzenlemeye gidiliyor

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, 259’uncu Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda YÖK’ün gelecek döneme yönelik atacakları adımlara yönelik açıklamalarda bulundu.

İstihdama yönelik bölümlerde düzenlemeye gidiliyor

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, 259’uncu Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda konuştu. Özvar, Yükseköğretim Kurulu olarak, gelecek dönem için belirledikleri vizyona ilişkin açıklamalarda bulunarak, istihdama duyarlı politikalar belirleyeceklerinin altını çizerek, “İstihdamla bağı azalan programların kontenjanlarını kademeli olarak azaltıyoruz” dedi.

Özvar, gelecek dönem atılacak adımlarının başında istihdama yönelik duyarlılıklarında artışa gideceklerine dikkat çekti. Özvar, bazı bölümlere yönelik adım atacaklarını ifade ederek, “İstihdamla bağı azalan programların kontenjanlarını kademeli olarak azaltıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ALDIĞIMIZ KARAR İLE DURUMU KONTROL ALTINA ALMAYI AMAÇLIYORUZ”

Yükseköğretim Yürütme Kurulunca alınan karar doğrultusunda, gelecek akademik yıldan itibaren Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı açık öğretim programlarına ‘ikinci üniversite’ kapsamında sadece 35 yaş üstündeki öğrencilerin kayıt yaptırabileceğini belirten Özvar, başta öğretmenlik mesleği olmak üzere Türkiye’nin istihdam dengesini gözettiklerini kaydederek, “Farklı ön lisans ve lisans programlarında öğrenim gören öğrencimizin öğretmenliğe geçiş fırsatı yakalamak adına 35 yaş sınırı getirdiğimiz programlara ‘ikinci üniversite’ kapsamında yoğun bir şekilde yöneldikleri görülmektedir. Aldığımız karar bu durumu kontrol altına almayı ve sürdürülebilirliği sağlamayı amaçlamaktadır” ifadelerini kullandı.

“İSTİHDAMA DUYARLI VE GELECEĞİN MESLEKLERİNE UYGUN PROGRAMLARIN ÖNÜ AÇILACAK”

İstihdam odaklı programlar ile yeni programlara yönelik üniversitelere ek kontenjan düzenlemesi yapacaklarını ifade eden Özvar, bazı programlara dikkat çekerek, “Mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimlere özgü bazı programlardaki eğitim-öğretim kalitesini yükseltmek amacıyla piyasa beklentilerinin üzerinde mezuniyete yol açan kontenjanlarda ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda yeni düzenlemeler yapılmış ve öğretim elemanları sayısı, derslik ve benzeri kapasite dikkate alınarak düşürülme yoluna gidilmiştir. Bu dönem üniversitelerimizdeki program kalitesini artırmaya yönelik belki de en önemli çalışmamız devlet üniversitelerimizdeki ikinci öğretim programlarının kapatılması olmuştur. Vakıf üniversitelerinde, devlette olduğu gibi, ikinci öğretim programları yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüştürülmesi temin edilecektir. Vakıf üniversitelerimizin de gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını bekliyoruz” diye konuştu.

Mehmet Fahri ÖZKAN / Milli Gazete

İlişkili Haberler

Manşetler