BIST 100 9.693,46 %-0,23 Dolar 35,46 %-0,02 Euro 36,67 %0,25 Altın Gram 3.071,55 %0,60 Brent Petrol 80,56 %0,83 Bitcoin 99.087,93 %2,75
,

Üniversitede para karşılığı kayıt skandalı: YÖK'ten 4 kişiye dava

Türkiye'deki çeşitli üniversitelerde, özellikle tıp, hukuk ve diş hekimliği fakültelerine, sınav sonuçlarına müdahale ederek yabancı uyruklu öğrencilerin para karşılığında kayıt yaptırmalarını sağlayan 1'i öğretim üyesi olmak üzere 4 kişi hakkında YÖK'ün suç duyurusu üzerine dava açıldı. Bu kişilerin, 8-10 bin dolar karşılığında sınav sonuçlarını etkilediği belirlendi.

Üniversitede para karşılığı kayıt skandalı: YÖK'ten 4 kişiye dava

Yükseköğretim Kurulu, Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü ve Cidde Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği’nin Bakanlıklara bağlı olarak yürüttüğü incelemelerde, Suudi Arabistan'da faaliyet gösteren Medine Uluslararası Türk Okulu'nda sınava giren yabancı uyruklu öğrencilere, Türkiye'deki üniversitelerde tıp, hukuk ve diş hekimliği gibi bölümlere kayıt yaptırmaları karşılığında 8-10 bin dolar alarak sınav sonuçlarına müdahale ettikleri tespit edilen 4 kişi yakalanarak haklarında dava açıldı.

İddianamede, Suudi Arabistan’da yapılan sınavın, üniversite tarafından görevlendirilen personel, okul idarecileri ve öğretmenleri gözetiminde sağlıklı bir şekilde yapıldığı bildirildi.

Sınavın bitiminden sonra üniversite görevlerinin konakladığı Suudi Arabistan’daki bir otelde bazı kişilerin sınav sonucunu etkileyecek şekilde öğrencileri telefonla otele çağırdığı tespit edildi.

Sanıkların, 8 ila 10 bin dolar karşılığında sınav sonuçlarını değiştirebilecekleri ve Türkiye'de tıp, hukuk ve diş hekimliği başta olmak üzere istedikleri bölümlere yerleştireceklerini söyleyerek cevap anahtarlarını değiştirme taahhüdünde bulundukları kaydedildi.

SINAV TARİHİNDE MEDİNE'YE GİTMİŞLER

Suç tarihinde sanıkların Suudi Arabistan’ın Medine şehrine gittikleri, sanık M.S.A’nın resmi bir görevi olmadığı halde sınav merkezinde bulunduğu ve kendini Kastamonu Üniversitesi personeli olarak tanıttığı bildirildi.

Sanıkların maddi menfaat karşılığında sınav sonuçlarını değiştireceklerini ve tıp, hukuk ve diş hekimliği gibi bölümlere yerleştireceklerini sözünü verdikleri belirtildi.

KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ SINAVI İPTAL ETTİ

İddianamede, Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğü'nce Medine’de yapılan Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'nın (YÖS) iptal edildiği olayda, kamu görevlisi tarafından işlenebilen irtikap suçuna iştirak eden diğer kişilerin azmettiren veya yardım eden olarak sorumlu tutulabilecekleri dikkate alındığında, sanıklar Y.T, R.Z, M.S.A ile Kastamonu Üniversitesi'nde Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi olan. Dr. Ü.T’nin maddi menfaat temin etmek amacıyla sınav sonuçlarına ve cevap anahtarlarına müdahalede bulunarak haksız çıkar sağlamaya çalıştıkları için kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık, irtikap suçunu işledikleri ifade edildi.

HAREMLİK-SELAMLIK VAR

Pasaport kayıtlarına bakıldığında, sınavın yapıldığı tarihte Suudi Arabistan’da olduğu belirlenen sanıklardan R.Z ifadesinde, eşinin Suudi Arabistan uyruklu olmasından dolayı Suudi Arabistan’a yılda en az iki kez gittiğini söyledi.

Otelin kamera kayıtları incelendiğinde Grand Marmara Otelinde neden kaldığı sorulan sanık R.Z buna da, haremlik-selamlık sebebiyle kayınbabasın evinde kalamadığını, bu nedenle otelde kaldığını, Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) ile herhangi bir alakasının olmadığını iddia etse de, otel kamera kayıtları ve ihbarlar bir bütün olarak değerlendirildiğinde sanığın maddi menfaat karşılığında sınav sonuçlarına müdahale ettiğinin belirlendiği kaydedildi.

POLİS KRİMİNAL İNCELEME YAPTI

İddianamede, Cidde başkonsolosluğu eğitim ataşeliğinin yazısında olayla ilgili olarak otelin 3 günlük kamera görüntülerinin kriminal polis laboratuarına gönderildiği, buradan alınan uzmanlık raporuna göre kamera kaydındaki R.Z ile M.S.A adlı sanıkların emniyette çekilmiş fotoğrafları ile aynı kişiler oldukları bildirildi.

İddianamede sanıkların, kısa ve çok fazla ayrıntıya girmeyen ifadeleri ile suçtan kurtulmaya çalıştıkları, gerçekleştirmiş olduğu hileli davranışların ağır, yoğun ve sergileniş açısından ustaca olduğu ve denetleme olanağını ortadan kaldırdığı, için dolandırıcılık suçundan ayrı ayrı 15 yıla kadar cezalandırılmaları istendi.

Özgür CEBE

Kaynak : Sözcü Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler