,

Ücretli öğretmenler: Bizler öğretmen adayı değil öğretmeniz, eşit hak verilsin

2024-2025 eğitim öğretim yılı başlarken eğitin camiasının mağdurlarından biri olan ücretli öğretmenler sorunlarının çzöülmesini talp ediyor. "Bizler öğretmen adayı değil öğretmeniz, öğretmen adaylarıyla değil kadrolu öğretmenlerle karşılaştırmalıyız. Haklarımızın da onlarla eşitlenmesi gerekiyor." diyorlar.

Ücretli öğretmenler: Bizler öğretmen adayı değil öğretmeniz, eşit hak verilsin

"Bizler devlet okullarında ek ders karşılığı ücretli öğretmenlik yapmış, eğitim fakültesi mezunu, formasyon sahibi ücretli öğretmenleriz.

Yıllarca meslektaşlarımızla aynı işi yapmamıza rağmen “eşit işe eşit haklar“ ilkesinden faydalanmadık. Burada eşit işe bir parantez açmak istiyorum; aslında eşit iş değil ücretli öğretmenler genelde ya doğuda kimsenin gitmediği ya da batıda İstanbul gibi hayat pahalılığının yüksek olduğu yerlerde görev alıyorlar yani dezavantajlı bölgelerde…

Şimdi bizler hak talebinde bulunurken devlet okullarında çalıştık diye değil, bedavaya çalıştık diye bulunuyoruz. Bizler o okullarda olabilmek için gece yarılarına kadar ek işler yapmak zorundayız. Bu torpil işidir diyenlere cevabım, madem bu torpil gerektirecek kadar güzel buyurun siz yapın biraz , biraz da siz sömürülün bu kölelik sistemi içerisinde! Bu sadece ya gerçekten mecburiyet ya da öğretmenlik aşkı bunun başka bir açıklaması olamaz. Kimse de bu işi yapıyoruz diye bizi suçlayamaz. Bize sadece teşekkür edilmesi ve iadeyi itibar tarzında haklarımızın teslim edilmesi gerekiyor. Bizler öğretmen adayı değil öğretmeniz, öğretmen adaylarıyla değil kadrolu öğretmenlerle karşılaştırmalıyız. Haklarımızın da onlarla eşitlenmesi gerekiyor.

Bize şart koşmaya çalışanlara söylüyorum, öncelikle bir çalışma şartlarımıza baksınlar orada yeterince şart var :

1 . Asgari ücret altında maaş
2. Yarım yatırılan sigortalar(emeklilik ömür yeterse)
3. Nöbet ücreti yok.
4.Kırtasiye yardımı yok
5.Aile ve çocuk yardımı yok
6. Mebbis kaydımız yok
7. Öğretmen kimlik kartımız yok.
8. Maaş promosyonu yok.
9. Mazeret izin hakkı yok
10.Hastalık ve refakat durumlarında sevk ve rapor alır ama ücret kesilir.
11. Sınıf öğretmenliği ve sosyal kulüplerde görev alır ama herhangi bir ücret ödenmez !
12. Kadrolu öğretmen gelince ücretli öğretmenin işine son verilir ( onur kırıcı)
13. Yasal olarak çalışma alanı ve özlük hakları kısıtlıdır, istenmeyen herhangi bir durumda  birinci  dereceden suçludur.
14. Deprem bölgesinde olan ücretli öğretmenlere deprem tazminatı ödenmez!!

Biriktirilen binlerce öğretmen adayı sebebiyle bizim haklarımızı vermek istenmiyor. Bu insanları biz biriktirmedik, biz sömürülen maaş , ssk, nöbet ücreti, banka promosyonları, aile ve çocuk yardımlarının karşılığı istiyoruz.

Ücretli öğretmenlik yapmayıp atanamayan öğretmen adaylarının vebali ücretli öğretmenlerin boynunda değildir ! Onları biz biriktirmedik! Bizler o okullarda bedavaya çalışırken kimsenin sesi çıkmadı. Şimdi bir hak talebinde bulunduğumuzda da herkes  bize tepki göstermeye başladı!

KPSS’ ye hazırlanan öğretmen adayı  hem bu işe tenezzül etmediği için  hem de sadece kendisi için hazırlanır ama ücretli öğretmen bedavaya devletine hizmet eder. Yani kimse ücretli öğretmeni bencil olmadığı  için suçlayamaz ! Ayrıca bizler bu mücadelede kalıcı istihdam ve özlük haklarımızın verilmesini  isterken sadece içinde bulunduğumuz zamanın değil ,geçmiş dönemlerdeki haklarımızın da verilmesini talep ediyoruz.

Saygılarımla."

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler