BIST 100 9.957,53 %0,42 Dolar 35,21 %-0,04 Euro 36,71 %-0,34 Altın Gram 2.976,09 %0,43 Brent Petrol 74,06 %0,64 Bitcoin 95.211,15 %-3,27
,

Türk üniversiteleri yurt dışında program açabilecek

Yükseköğretim Kurulunun Taraf Olduğu Protokollerle Yurt Dışındaki Yükseköğretim Kurumları Bünyesinde Program Açılması Hakkında Yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı

Türk üniversiteleri yurt dışında program açabilecek

"Yükseköğretim Kurulunun Taraf Olduğu Protokollerle Yurt Dışındaki Yükseköğretim Kurumları Bünyesinde Program Açılması Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarının, YÖK'ün taraf olduğu protokollerle yurt dışındaki yükseköğretim kurumları bünyesinde program açmasına ilişkin usul ve esasların düzenlendiği yönetmelikte, bu kapsamda yurt dışında açılacak ön lisans, lisans veya lisansüstü programlar, programlara öğrencilerin kabulü, müfredat, sınav, derslere devam, izin, azami öğrenim süreleri, mezuniyet şartları ve eğitim-öğretimle ilgili hükümler yer aldı.

Yönetmeliğe göre, Türkiye'deki yükseköğretim kurumları, YÖK'ün taraf olduğu protokoller kapsamında, yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında YÖK'ün uygun görüşünü almak koşuluyla program açabilecek.

O ülkenin merkezi sınav sonuçlarına göre yerleştirilecek

Açılan programa yükseköğretim kurumunun bulunduğu ülkenin vatandaşı öğrenciler, o ülkenin merkezi sınav sonuçlarına göre yerleştirilecek.

Üniversitenin bulunduğu ülkenin vatandaşı olmayan öğrencilerin programa başvuru ve kabul koşulları ise uluslararası akreditasyona sahip eğitim programlarının, uluslararası eşdeğerliği kabul edilen sınavların sonuçlarına göre mütevelli heyeti tarafından belirlenecek.

Eğitim süreleri

Ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeydeki programların eğitim süresi, Yükseköğretim Kanunu'nun ilgili maddelerine göre belirlenecek, eğitimin tamamı programın açıldığı yükseköğretim kurumunda tamamlatılacak.

Programların süre ve toplam kredisi, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi'nde, her bir düzey için belirlenen süre ve toplam krediden az olamayacak.

Programda öğrenim gören öğrencilerin akademik başarı kriterleri, programı açan yükseköğretim kurumunun tabi olduğu mevzuat kapsamında yürütülecek.

Yüz yüze eğitim olacak

Programın müfredatı, müfredatı oluşturan ders, laboratuvar, uygulama, staj ve tez gibi etkinliklerin tanımları ve kredilerde, programı açan yükseköğretim kurumunun tabi olduğu mevzuat geçerli olacak.

Öğretimin yüz yüze eğitim şeklinde düzenleneceği programa devam şartlarında da yine programı açan yükseköğretim kurumunun mevzuatı dikkate alınacak.

Programın eğitim dili, her iki ülkenin resmi dili ile İngilizce olarak belirlendi.

Diplomalar iki ülkede de tanınacak

Programlarda mezuniyete ilişkin şartları yerine getiren öğrencilere programın açıldığı yükseköğretim kurumu ile program açan yükseköğretim kurumunun isimlerinin yer aldığı diploma verilecek.

Verilen diplomalar denklik işlemine tabi tutulmaksızın her iki ülke yetkili makamları tarafından karşılıklı olarak tanınacak.

Yurt dışında programı açan yükseköğretim kurumları, Türkiye'deki aynı programların müfredatını, ders içeriklerini, ders yükünü takip etmekle, programlarda öncelikli olarak Türkiye'deki ilgili programlarda kadrolu çalışan öğretim elemanlarını görevlendirmekle yükümlü olacak.

Ayrıca söz konusu üniversiteler, programın yükseköğretim alanında kalite güvencesini sağlayacak ve programları, Yükseköğretim Kalite Kurulunun belirlediği mevzuat ve diğer kriterlere uygun olarak yürütecek.

***************

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından:

YÜKSEKÖĞRETİM KURULUNUN TARAF OLDUĞU PROTOKOLLERLE YURT DIŞINDAKİ YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI BÜNYESİNDE PROGRAM AÇILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarının, Yükseköğretim Kurulunun taraf olduğu protokollerle yurt dışındaki yükseköğretim kurumları bünyesinde program açmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarının, Yükseköğretim Kurulunun taraf olduğu protokoller kapsamında yurt dışında açacak olduğu ön lisans, lisans veya lisansüstü düzeyde programlar ile bu programlara öğrencilerin kabulü, müfredat, sınav, derslere devam, izin, azami öğrenim süreleri, mezuniyet şartları ve eğitim-öğretimle ilgili diğer hususlara ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 43 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi ile 65 inci maddesinin (a) fıkrasının (13) numaralı bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte yer alan;

a) Kredi: Yükseköğretim Kurulunca ilgili programın yer aldığı diploma düzeyi ve alan için yükseköğretim yeterlilikler çerçevesine göre belirlenen; öğrencinin kazanacağı bilgi, beceri ve yetkinliklere o dersin katkısını ifade eden öğrenim kazanımları ile açıkça belirlenmiş teorik veya uygulamalı ders saatleri ve öğrenciler için öngörülen diğer faaliyetler için gerekli çalışma saatlerini,

b) Mütevelli heyeti: Protokol kapsamında kurulan üniversitenin akademik ve idari işlerle ilgili yönetim organını,

c) Öğrenci: Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarının yurt dışındaki yükseköğretim kurumları bünyesinde açmış oldukları programlara kayıt yaptıran kişiyi,

ç) Program: Türkiye’deki yükseköğretim kurumları tarafından Yükseköğretim Kurulunun taraf olduğu protokoller kapsamında yurt dışındaki yükseköğretim kurumunda açılan programı,

d) Yükseköğretim kurumları: Türkiye’deki 2547 sayılı Kanuna tabi yükseköğretim kurumları ile bu Yönetmelik çerçevesinde programın açıldığı yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarını,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Programlar

Programın açılması

MADDE 5- (1) Türkiye’deki yükseköğretim kurumları, Yükseköğretim Kurulunun taraf olduğu protokoller kapsamında yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında Yükseköğretim Kurulunun uygun görüşünü almak koşuluyla program açabilir.

Programa öğrenci kabulü

MADDE 6- (1) Açılan programa yükseköğretim kurumunun bulunduğu ülke vatandaşı öğrenciler o ülkenin merkezi sınav sonuçlarına göre yerleştirilir.

(2) Yükseköğretim kurumunun bulunduğu ülke vatandaşı olmayan öğrencilerin programa başvuru ve kabul koşulları uluslararası akreditasyona sahip eğitim programlarının uluslararası eşdeğerliği kabul edilen sınavların sonuçlarına göre mütevelli heyeti tarafından belirlenir.

Eğitim süreleri

MADDE 7- (1) Ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeydeki programların eğitim süresi 2547 sayılı Kanunun 44 üncü maddesinin (c) fıkrasına göre belirlenir ve eğitimin tamamı programın açıldığı yükseköğretim kurumunda tamamlatılır. Ancak programların süre ve toplam kredisi, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinde her bir düzey için belirlenen süre ve toplam krediden az olamaz.

Akademik başarısızlık

MADDE 8- (1) Programda öğrenim gören öğrencilerin akademik başarı kriterleri programı açan yükseköğretim kurumunun tabi olduğu mevzuat kapsamında yürütülür.

 (2) Programda bir sonraki akademik yıla geçiş yapamayan öğrencilere, programın açıldığı ülkenin mevzuatına uygun olarak ilgili yükseköğretim kurumunun aynı programında, aynı programın bulunmaması halinde eşdeğer programında öğrenimlerine devam hakkı tanınır.

Diploma

MADDE 9- (1) Bu Yönetmelik kapsamında yürütülen programlarda mezuniyete ilişkin şartları yerine getiren öğrencilere programın açıldığı yükseköğretim kurumu ile program açan yükseköğretim kurumunun isimlerinin yer aldığı diploma verilir. Verilen diplomalar denklik işlemine tabi tutulmaksızın her iki ülke yetkili makamları tarafından karşılıklı olarak tanınır.

Programa ilişkin diğer hükümler

MADDE 10- (1) Programın müfredatı; müfredatı oluşturan ders, laboratuvar, uygulama, staj ve tez gibi etkinliklerin tanımları ve krediler, programı açan yükseköğretim kurumunun tabi olduğu mevzuat kapsamında yürütülür.

(2) Programda öğretim yüz yüze eğitim şeklinde düzenlenecektir. Programa devam şartları programı açan yükseköğretim kurumunun tabi olduğu mevzuat kapsamında yürütülür.

(3) Programın eğitim dili, her iki ülkenin resmî dili ile İngilizcedir.

(4) Programın hazırlık eğitiminin olması halinde, bu eğitime ilişkin esaslar programı açan yükseköğretim kurumunun tabi olduğu mevzuat kapsamında yürütülür.

(5) Programda kayıtlı olan öğrenciler hakkındaki disiplin işlemleri, programın açıldığı yükseköğretim kurumunun tabi olduğu mevzuat kapsamında yürütülür.

Programı açan yükseköğretim kurumlarının yükümlülükleri

MADDE 11- (1) Programı açan yükseköğretim kurumlarının yükümlülükleri şunlardır:

a) Açılan programları yürütmek ve Türkiye’deki aynı programların müfredatını, ders içeriklerini, ders yükünü takip etmek.

b) Programlarda öncelikli olarak Türkiye’deki ilgili programlarda kadrolu çalışan öğretim elemanlarını görevlendirmek.

c) Eğitim ve öğretim sürecini üst düzeyde düzenlemek ve yenilikçi teknolojilerle yeni eğitim ve öğretim yöntemlerini kullanmak.

ç) İlgili uzmanlık alanlarında eğitim programlarını, eğitim belgelerini ve eğitim sürecinin organizasyonuyla ilgili diğer belgeleri hazırlamak.

d) Programda kayıtlı öğrencilerin bilgi ve becerilerini değerlendirmek için bir sistem oluşturmak ve bu sistemin uygulanmasını sağlamak.

e) Altyapı gereksinimlerinin yanı sıra gerekli eğitim ve bilimsel ekipmanları belirlenmek.

f) Açılan programlar yükseköğretim kalite güvencesi standartlarına tabi olduğundan, programın yükseköğretim alanında kalite güvencesini sağlamak ve Yükseköğretim Kalite Kurulunun belirlediği mevzuat ve diğer kriterlere uygun olarak programları yürütmek.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 12- (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 13- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 14- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Yükseköğretim Kurulu Başkanı yürütür.

Kaynak : Anadolu Ajansı

İlişkili Haberler

Manşetler