,

"Türk üniversiteleri verilerle mi oynadı” iddiası yalanlandı

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi "Bazı basın yayın organlarında yer alan, “Türk üniversiteleri verilerle mi oynadı” iddiası doğru değildir" dedi

"Türk üniversiteleri verilerle mi oynadı” iddiası yalanlandı

7 Haziran 2024 tarihinde 2024 YKS öncesi adayları ve kamuoyunu manipüle etme amacıyla İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ), dünya genelinde önde gelen üniversiteleri sıralayan Quacquarelli Symonds (QS) kuruluşuna derecelendirmeye etki edecek veri gönderdiği yönündeki iddia gerçeği yansıtmamaktadır.

Derecelendirme kuruluşlarının hesaplamaları tüm dünya üniversiteleri için standart olup, bütün üniversiteler aynı kriterler doğrultusunda bilgi girişi yapmaktadır.

Bahse konu haberde yer alan Quacquarelli Symonds (QS) kuruluşu da bu kapsamda sadece üniversitelerin beyanını doğru kabul etmemektedir.

QS, iletilen verileri incelemekte, önceki yılda iletilen verilerle karşılaştırmakta, açık kaynaklardan ulaşılabilecek verileri kontrol etmekte ve dikkat çekici farklılıklar tespit edilmesi halinde üniversitelerden açıklama ve kanıt talep etmektedir.

Ayrıca QS değerlendirmelerinde öğrenci ve akademisyen sayıları Tam Zaman Eşdeğeri olarak hesaplanmaktadır. Bununla birlikte QS 2025 sıralamasında 2022 yılı verileri dikkate alınmıştır.

Quacquarelli Symonds (QS), üniversiteleri 2022 yılına kadar altı (6) ana kriter kapsamında değerlendirmiştir.

➡️Bunlar;
Akademik İtibar (%40)
İşveren İtibarı (%10)
Fakülte/Öğrenci Oranı (%20)
Fakülte Başına Atıf (%20)
Uluslararası Öğretim Üyesi Oranı (%5)
Uluslararası Öğrenci Oranı (%5)
olarak belirlenen kriterlerdir.

2022 yılından itibaren ise mevcut kriterlere üç (3) yeni kriteri daha ekleyerek güncelleme yapan QS, değerlendirme kapsamını 9 kriter olarak belirlemiş ve genişletmiştir.

Uluslararası araştırma ağı, istihdam sonuçları ve sürdürülebilirlik göstergeleri eklenerek değerlendirme kriterlerinin ağırlıkları da güncellenmiştir.

➡️Bu kapsamda üniversiteler 2023 yılından itibaren;
Akademik İtibar (%30)
İşveren İtibarı (%15)
Öğretim Üyesi - Öğrenci Oranı (%10)
Öğretim Üyesi Başına Atıf Sayısı (%20)
Uluslararası Öğrenci Oranı (%5)
Uluslararası Öğretim Üyesi Oranı (%5)
Sürdürülebilirlik (%5)
Uluslararası Araştırma Ağı (%5)
İstihdam Sonuçları (%5)
olmak üzere dokuz (9) göstergeye göre değerlendirilmeye başlanmıştır.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler