Milli Eğitim Bakanlığı dün 15 bin sözleşmeli öğretmen alımında sözlü sınav sonuçlarını açıkladı. kpss/15-bin-ogretmen-aliminda-sozlu-sinavlar-aciklandi
Ancak bazı adaylara KPSS puanları ile aynı sözlü puanı verilirken, bazı adaylara ise 60 baraj puanının altında puan verilerek elenmeleri sağlandı.
Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmeliğin 12. maddesinde "Sözlü sınavda 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılır ve sözleşmeli öğretmenliğe atanmak üzere tercih yapma hakkına sahip olur." hükmü yer almaktadır. Bu hüküm nedeniyle, elenmeleri istenen adaylara 60 baraj puanının altında puan verilmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı daha önce güvenlik soruşturması sırasında elde edilen bilgilerden öğretmen olarak istihdam edilmelerini uygun görmediği adaylara sözlü sınavda düşük not verdiklerini açıklamıştı. Bakan Ziya Selçuk döneminde başlanan uygulama ne yazık ki bakan Mahmut Özer döneminde de değişmemiştir.
Şimdi bu gençler, hangi gerekçeden dolayı elendiklerini dahi bilememekte, haklarını mahkemede arayamamaktadır.
MEB'in gayri resmi yaptırdığı güvenlik soruşturmalarıyla, öğretmen adaylarının hayatlarını karartma uygulamasından vazgeçmesi gerekmektedir. Resmi olarak güvenlik soruşturması yaptırılmalı, çıkan sonuç adaya bildirilmeli ki aday da hakkını arayabilsin.
Adaylar bu aşamada ne yapabilir?
Adaylar öncelikle sözlü sınav sonuçlarına itiraz etmeli, itirazdan bir sonuç çıkmaması halinde önce Kamu Denetçiliği Kurumuna daha sonra da idare mahkemesine başvurmalıdır. İdare mahkemesi ve istinaftan bir şey çıkmaması durumunda bireysel başvuru yoluyla Anayasa Mahkemesine başvurması gerekmektedir. Ancak başvuru dilekçelerinde binlerce adaya yazılı sınav puanının aynısı verilirken kendisine sözlüde düşük pouan verildiğini ve bunun bir gerekçesinin bulunmadığına vurgu yapılmalıdır.