,

Sınav mağduru AÖF öğrencileri sesini duyurmak istiyor

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından tüm Yükseköğretim kurumlarında online eğitim ve online sınav sistemine geçileceği duyurulmuştu. Ancak Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF), yaz döneminde yaz okulu dersleri ve sınavlarını yüz yüze yaptı. Bu durum deprem bölgesi illerinde oturan birçok öğrenciyi mağdur ederken öğrenciler seslerini yetkililere duyurmak istiyor.

Sınav mağduru AÖF öğrencileri sesini duyurmak istiyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye genelinde açık öğretim fakülteleri de dahil olmak üzere tüm üniversitelerde online eğit ve online sınav yapılacağı açıklanmıştı. 2022-2023 eğitim öğretim döneminin ikinci yarısında üniversite öğrencilerine tanınan online eğitim hakkının, özelikle de deprem bölgesindeki üniversitelerin yaz aylarında yapacağı sınavlar için de geçerli olacağı düşünülüyordu. Ancak Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) deprem bölgelisinde yazın yapılan sınavların hepsini yüz yüze yaptı. Birçok okulun yıkıldığı, toplu ulaşım sisteminin büyük oranda bittiği deprem bölgesinde Anadolu Üniversitesi AÖF öğrencilerinin birçoğu sınavlara katılamadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu yıl eğitim ve sınavlar uzaktan online olacak” açıklamasına rağmen alınan yüz yüze sınav kararına nedeniyle mağdur olan mezuniyet aşamasındaki AÖF öğrencileri ciddi hak kayıplarına uğradı.  

“DEPREMZEDE ADAYLAR İÇİN OKUMAK ADETA LÜKS HALE GELMİŞTİR”

Millî Gazete’ye konuşan bir AÖF mağduru, sınavların yüz yüze yapılmasının sonucunda birçok kişinin hak kaybı yaşadığını belirterek, “Anadolu Üniversitesi Açıköğretimde okuyorum. Açık öğretim Fakültesi 19 Ağustos Cumartesi saat 14.00’te yapılan Yaz Okulu Sınavı’na girebilmek için 850TL yatırdık. Koşulların yüz yüze sınav için uygun olmamasına rağmen sınav yüz yüze olarak yapılmıştır. Maalesef bu sınava girememiş on binlerce öğrenci büyük bir mağduriyet yaşadı. Mezun olmak için tek dersi ya da birkaç dersi olan adaylar dahi mağdur oldu. Mağdur olan adaylar için herhangi bir telafi sınavı yapılmadı. Sınav ücretleri iade edilmemiş ve şu ana kadar okul yönetiminden resmi bir açıklama yapılmadı. Harç ücretlerine gelen zamlardan sonra depremzede adaylar için okumak adeta lüks hale gelmiştir” ifadelerini kullandı.

“ONLINE SINAV HAKKIMIZ”

Deprem bölgesindeki zorlu koşullara da değinen AÖF mağduru, “Deprem bölgesindeki ulaşım, barınma gibi imkânlar göz önüne alındığında yeni güz dönemi sınavının da yüz yüze yapılması durumunda yine yaz okulu sınavında yaşanan sorunların tekrar edecek. Yeni dönemde sınavların yeniden online ortamda olması gerek. Sınavların online olmaması durumunda birçok aday kayıt yenileyemeyecek ve mağduriyet devam edecek. Deprem bölgesindeki öğrenciler yaşadıkları sıkıntı ve tüm zorluklara rağmen okulumuza devam etmek istiyoruz. Online sınav hakkımız” şeklinde konuştu.

Muhammed Ali Gökmen / Milli Gazete

İlişkili Haberler

Manşetler