,

"Özel yurtlar üniversite öğrencilerinden 'cayma bedeli' istiyor" iddiası

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, depremzedelerin KYK yurtlarına yerleştirilmesi için üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesine yönelik kararının ardından özel yurtlarda öğrencilerden 'cayma bedeli' istendiğini söyledi. Duruma tepki gösteren Emir, "Gençlik ve Spor Bakanlığı, öğrencilerin yaşadığı krizi neden seyrediyor?” diyerek bakanlığın bu konuda adım atması gerektiğini ifade etti.

"Özel yurtlar üniversite öğrencilerinden 'cayma bedeli' istiyor" iddiası

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Kahramanmaraş merkezli iki depremin ardından YÖK’ün üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesi kararı aldığını hatırlatarak, bu kararın ardından üniversite öğrencilerinin yeni bir krizle karşı karşıya kaldığına dikkat çekti.

Özel yurtların, aralarında depremzedelerin de bulunduğu üniversite öğrencilerinden 'cayma bedeli' talep ettiğini belirten CHP'li Emir, “Sözleşmeler hukukuna göre cayma bedeli ancak zorunlu haller dışında istenebilir. Deprem sonucu yaşanan afet, zorunlu bir hal değil mi? Gençlik ve Spor Bakanlığı, öğrencilerin yaşadığı krizi neden seyrediyor?” tepkisini gösterdi.

Emir, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda (KYK) kalan öğrencilerin de şubat ayı için halen borçlu gözüktüğünü ifade ederek, “Bakanlık, yıl sonuna kadar ücret alıp almayacağını bir an önce açıklamalı” dedi.

Yaşanan sıkıntıyı Meclis gündemine taşıyarak, Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi sunan Emir, şu ifadeleri kullandı:

"YÜZDE 30 CAYMA BEDELİ TALEP EDİLİYOR"

“Plansız ve öngörüsüz bir şekilde hareket eden AKP iktidarı, üniversite öğrencilerinin yaşadığı mağduriyeti izliyor, hiçbir şekilde gündemine almıyor. Üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesiyle binlerce üniversite öğrencisinin de yurtlarda kalma gerekliliği de ortadan kalkmış oldu. Şimdi bu öğrenciler, memleketlerine dönmek istiyor. Aralarında yine binlerce depremzede öğrenci de bulunuyor.

Ancak, özel yurtlar bu öğrencilerden kalan dört aylık ücretin yüzde 30’u tutarında bir cayma bedeli talep ediyor. Cayma bedeli, sözleşmeler hukukuna göre cayma bedeli ancak zorunlu haller dışında bir fesih yapılırsa talep edilebilir. Yaşadığımız felaket, zorunlu bir hal değil mi? Bundan daha zorunlu bir hal nasıl olabilir? Zaten ekonomik sıkıntılar nedeniyle bin bir zorlukla eğitim hayatına devam etmeye çalışan öğrenciler, neden cayma bedeli ödemek zorunda kalıyor? Üstelik bu öğrenciler arasında depremzedeler de bulunuyor.

"KYK YURTLARINDA ÖĞRENCİLER BORÇLU GÖZÜKÜYOR"

Diğer yandan Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarda kalan öğrenciler için de belirsizlik sürüyor. Şu anda öğrenciler şubat ayı için kuruma borçlu gözüküyor. Ay sonuna birkaç gün kaldı. Öğrenciler şu anda bırakın yıl sonuna kadar ücret ödeyip ödemeyeceğini, şubat ayını bile ne yapacağını bilmiyor. KYK yönetimi ve Bakan da, şu anda olan biteni, öğrencilerin çaresizliğini izlemekle yetiniyor. Çünkü ne yapacaklarını onlar da bilmiyor. Cumhurbaşkanının ağzının içine bakıyorlar, ne yapacağız diye. Bir an önce KYK yönetiminden devlet yurtlarında kalan öğrencilerle ilgili, bakanlıktan da özel yurtlarda kalan öğrencilerin sorunları ile ilgili açıklama bekliyoruz."

BİRGÜN

İlişkili Haberler

Manşetler