BIST 100 9.602,17 %-2,09 Dolar 36,43 %0,38 Euro 38,13 %-0,05 Altın Gram 3.438,13 %0,27 Brent Petrol 74,41 %-2,68 Bitcoin 96.362,01 %1,09
,

Özel sektör öğretmenleri güvence talep ediyor

Özel sektörde çalışan öğretmenler bir süredir taban maaş talebi başta olmak üzere mesleki düzenleme taleplerini duyurmak için eylemler gerçekleştiriyor.

Özel sektör öğretmenleri güvence talep ediyor

Seçimlerin ardından kabinede yapılan değişiklik ile Milli Eğitim Bakanı değişirken, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası hem bakanın hem de yönetmeliğin değiştiğini işaret ederek, “Bakan değişti, yönetmelik değişti, öğretmenlerin mağduriyeti derinleşerek devam ediyor” diyerek öğretmenler için düzenleme çağrısında bulundu.

/Özel sektörde çalışan öğretmenler düşük ücretler, eksik sigortalar, mobbing gibi sorunlarla çalışmaya devam ederken, bunlara ek olarak 2014 yılında yürürlükten kaldırılan taban maaş düzenlemesi ile mağduriyetleri artmıştı. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, taban maaş hakkının geri verilmesi için çalışmalar yürütmeye devam ederken, seçimlerin ardından yapılan değişikliklerde yer almamalarına karşı tepkilerini dile getiriyor.

“MEB VE YETKİLİLERİ ÖĞRETMENLERİ SAHİPSİZ BIRAKMAKTA”

Taban maaş düzenlemesinin olmazsa olmaz olduğuna dikkat çeken Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Basın Sekreteri Umut Erkurt, önceki MEB Bakanı ve Özel Öğretim Kurumları genel müdürleri ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Bugün bakan değişimi ile MEB yapısı da değişti. Yeni Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü de desteklese de bizlere TBMM’yi işaret etti. Tabi ki işi çözecek olan, yasayı uygulayacak olan Meclis olsa da bunun çalışmasında yetkili MEB’dir. MEB ve yetkilileri bu konuda adım atmamakta, öğretmenleri sahipsiz bırakmaktadır” dedi.

ÖĞRETMENLERE İLİŞKİN TEK KARAR PAZAR GÜNLERİ ÇALIŞILMASI

Yeni MEB Bakanı’nın yönetmelik değişikliğine gittiğine dikkat çeken Erkurt, bu değişiklikler içerisinde özel sektör öğretmenlerine ilişkin bir maddenin bulunduğunu ifade ederek, “Bakan gelir gelmez, yönetmelik değişikliğine gitti. Yaklaşık 15 maddelik değişim yapıldı, bu değişimde öğretmenlere fayda sağlayacak bir madde yer almadı. Öğretmenlerin içerisinde bulunduğu tek madde ile Pazar günleri öğretmenlerin çalıştırılmasına ilişkin bir karar verildi. Bu kararda belediyeler özel okulları fonlayacak ve özel okullar Pazar günleri de kurslar açacak” ifadelerini kullandı.

“YA DÜZENLENSİN YA DA DENETİMLER TAM YAPILSIN”

Yeni düzenlemelerde özel kursa ilişkin maddenin usulsüzlüğe açık olduğuna dikkat çeken Erkurt, yeterli bir düzenlemenin yapılması gerektiğini belirterek, “Yönetmelik değişimi ile bilim grubu diye bir kavram getirildi. Bir kurs bundan sonra ya fen bilimleri grubu ya da sosyal bilimler grubu adı altında açılabilecek. Yeni gelen düzenleme istismara açık durumda. Bu düzeltme yapılmalı. Hiçbir kurs kurucusu sadece 3 ders verilecek kurs açmaz. Ya her kurs tüm derslerden verilecek hale getirilsin ya da denetimler tam yapılsın” diye konuştu.

ARTIŞLAR MEB KARARI İLE BELİRLENMEYECEK

Özel okulların fiyatlarına yapılacak artışa ilişkin olarak yeni bir formülün yönetmeliğe eklendiğine dikkat çeken Erkurt, bu düzenleme ile MEB’in sorumluluğu üzerinden attığına vurgu yaparak, “Yeni formül ile özel okullar, eğitim ücretlerine bir önceki yılın ortalama ÜFE ve TÜFE oranına ek olarak en fazla yüzde 5 artış yapabilecek. Bakanlığın kararına göre değil, yönetmeliğe göre fiyat artışları belirlenecek. Fiyat artışı belirlenmesi dâhil MEB kontrolünden çıkmış durumda. MEB kendi üzerinden sorumluluğu attı” ifadelerini kullandı.

TÜM TÜRKİYE’DE EYLEMLERİMİZ DEVAM EDİYOR

MEB’in attığı adımlar ile özel sektör öğretmenlerinin yanında olmadığını gösterdiğine dikkat çeken Erkurt, düzenlemeler içerisine öğretmenlerin de dâhil edilmesi gerektiğini ifade ederek, “Yapılanların yetersizliği öğretmenlerin mağduriyetini artırmaktadır. Bakan değişti, yönetmelik değişti, mağduriyet derinleşerek devam ediyor. Özel okulların öğretmenler üzerindeki baskı, mobbingleri sebeplerimizin başında. Bunun yanı sıra kıdem tazminatı hak gasplarına karşı eylemlerimiz Türkiye’nin dört bir noktasında öğretmenlerimizin hakları için okulların önlerinde devam ediyor. Pazartesi günü Ankara’da bir okulun önünde öğretmenlerimizin hakları için eylem gerçekleştireceğiz” dedi.

EĞİTİM İŞ KOLU DÜZENLEMESİNİN GETİRİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın 10 no’lu hizmet kolu içerisinde yer aldığına da dikkat çeken Erkurt, bir düzenleme ile eğitim alanının bu hizmet kolu içerisinden çıkarılmasının elzem olduğunu belirterek, “Bir sendikanın toplu iş sözleşmesi yapabilmesi için kendi iş kolundaki toplam çalışanın yüzde biri kadar üyeye sahip olması gerekir. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, 10 no’lu iş kolunda ve eğitimciler dışında büro çalışanları, ticaret ve güzel sanatlar alanında çalışanlarla birlikte 4 milyon çalışanın olduğu bir iş kolunda yer alıyor. Hâlbuki özel sektörde 400 bin emekçi var dolayısıyla 10 no’lu iş kolunda 40 bin emekçiyi üye yapmadan toplu iş sözleşmesi hakkı alamıyoruz. Bu yüzden yalnızca bize ait olan bir iş koluna geçip 400 bin eğitim emekçisinin yüzde biri olan 4 bin emekçi ile toplu iş sözleşmesine hak kazanmak istiyoruz. Öğretmenlerimizin haklarını savunabilmek adına eğitim iş kolu düzenlenmesinin getirilmesini istiyoruz”  diye konuştu.

Mehmt Fahri ÖZKAN / Milli Gazete

İlişkili Haberler

Manşetler