,

Okullar özel, öğretmen köle! Asgari ücrete talim ediyorlar

Eğitim ve öğretim yılına sayılı günler kala özel okullar ile ilgili sorunlar giderek büyüyor. Öğretmenler ise sorunlarının çözülmesini bekliyor.

Okullar özel, öğretmen köle! Asgari ücrete talim ediyorlar

Özel sektörde çalışan öğretmenler, bir süredir birçok soruna rağmen çalışmaya devam ediyor. Her geçen gün de sorunlar artmaya devam ediyor. Özel sektörde çalışan öğretmenler düşük ücretler, eksik sigortalar, mobbing gibi sorunlarla çalışmaya devam ederken, kurumlar sorunlara karşı çözüm bulmak yerine öğretmenlerin hakkını vermemeye devam ediyor.

BAZI KURUMLAR ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA MAAŞ VEREBİLİYOR
Millî Eğitim Bakanlığı’nın Eylül 2021’de açıkladığı, eğitim-öğretim istatistiklerine göre Türkiye’de 13 bin 501 adet özel okul bulunurken, bu kurumlarda toplamda 162 bin 215 öğretmen çalışıyor. Bu kurumlarda çalışan öğretmenler karşılaştıkları birçok sorunla çalışmak zorunda kalıyor. Bazı kurumlarda çalışan öğretmenlerin yapılan son asgari ücret zammına rağmen kanun dışı olarak asgari ücret altında bir ücrete tabi tutulması öğretmenlerin tepkisine neden olurken, bu mağduriyete karşı öğretmenler geçmişte uygulanan taban maaş uygulamasının geri getirilerek hak kayıplarının önüne geçilmesi için talepte bulunuyor.

SÖZLEŞMELER İPTAL EDİLİYOR, ÖĞRETMENLER MAĞDUR OLUYOR
Özel sektörde çalışan öğretmenlerin sorunları sadece maaş yetersizliği ile de kalmıyor. Bazı işverenlerin kanun dışı uygulamaları da mağduriyetin boyutunun artmasına neden oluyor. Özel kurumlarda çalışan öğretmenlerin yasal olarak hakkı olan 12 ay sözleşme zorunluluğuna rağmen yaz aylarının başında istifaya zorlanan öğretmenler bulunurken, okulların açılmasına yakın bir zamanda da kurumda tekrar iş başı yaptırılıyor. Yaz aylarında işsiz kalan öğretmenler, geçimlerini sağlamak için farklı işlere yönelmek zorunda kalıyor.

milli gazete

İlişkili Haberler

Manşetler