Karar'dan Bakan Tekin'e: Bir yanlışa da yanlış deseniz
Tartışılan ‘mülakat’ uygulamasının bir benzeri proje okullarındaki öğretmenlerin yer değiştirmesinde sergilendi. Mesleki kıdem ve performans gözetilmeyerek deneyimli öğretmenlerin yerine siyasi kimlik kriteriyle atama yapıldığı öne sürüldü. Kamuoyu tepkisi her zamanki gibi ‘muhalefet suçlanarak’ örtülmeye çalışıldı. ‘Yanlıştan dönelim’ diyen yine çıkmadı.

Her yıl binlerce mağduriyet yaratan ‘mülakat’ ayıbının bir benzeri de proje okullarında öğretmenlerin yer değiştirilmesinde sergilendi. Mesleki kıdem, akademik yeterlilik ve performans gözetilmeyerek 20 bin öğretmenin yerine iktidara yakın sendika üyesi olan eğitimcilerin ataması yapıldı. 6 bin öğretmen ise kadro dışı kaldı. Yaşananlara tepki yağarken yetkililer yine muhalefeti suçladı. Çağrılara rağmen ‘Uygulama yanlış’ diyen çıkmadı.
BAŞKALARININ DA BU OKULLARDA ÇALIŞMAYA HAKKI VAR
Proje okul olarak bilinen 30’dan fazla köklü lisede 20 binin üzerindeki öğretmenin görev yerleri değiştirildi. 6 bin öğretmen ise kadro dışı bırakıldı. Görev süreleri uzatılmayan yüzlerce nitelikli öğretmenin yerine siyasi kimlik kriteriyle atama yapıldığı ileri sürüldü. Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak “Atamalarda akademik yeterlilik gibi nesnel kriterlerin olmaması keyfiliğin göstergesi” dedi. Bakan Tekin, eleştirilere “40 yıldır aynı okulda çalışanlar var. Peki, bu okullarda diğer öğretmenlerimizin görev hakkı yok mu?” diye cevap verdi.
NİTELİK VE DENEYİM YERİNE SİYASİ KİMLİK KRİTERİ GELDİ
Devlet kadrolarında ehliyet ve liyakat yerine siyasi kimliklerin atama kriteri haline gelmesi toplumsal bir yara halini aldı. Seçim öncesi kaldırılacağı vaat edilmesine rağmen ısrarla sürdürülen mülakat uygulamasının yarattığı mağduriyetler tartışılırken, şimdi de ‘proje’ okullardaki siyasal kayırmacılığın gölgesindeki atamalar rahatsızlığı arttırdı. Bir anda öğretmenlerinin değişeceğini duyan öğrenciler duruma tepki göstererek okul bahçelerinde derslere girmeme eylemi başlattı. “Bir kez olsun yanlıştan dönülsün” çağrısı yaptı.
ARTAN TEPKİLER SONRASI İŞLEMİ SAVUNAN BAKAN MUHALEFETİ SUÇLADI
ÖĞRETMEN ATAMASINDA SİYASİ KİMLİK SKANDALI: Proje okulları’ olarak bilinen Türkiye’nin en iyi 30’dan fazla lise ve ortaokulda görev yapan 20 binden fazla öğretmenin ‘norm kadro’ gerekçesiyle görev yerlerinin değiştirilmesine tepkiler sürüyor. Okullarda liseliler, meydanlarda velilerin tepkisi sürüyor. Proje okulları olarak bilinen 30’dan fazla köklü lisede görev yapan sayıları 20 binin üzerindeki öğretmenin görev yerleri “norm kadro” gerekçesiyle değiştirildi. 6 bin öğretmen ise kadro dışı bırakıldı. Görev süreleri uzatılmayan yüzlerce nitelikli ve deneyimli öğretmenin yerine siyasi kimlik kriteriyle atama yapıldığı ileri sürüldü. Yaşananlar sonrası liseliler okulların bahçesinde eyleme başladı. Veliler sokaklara döküldü. Muhalefet atamaların siyasi kimliğe göre yapıldığını söylüyor. Ataması yapılan öğretmenlerin tamamının iktidara yakın sendika üyesi olduğunu belirtiyor.
UYGULAMANIN KEYFİLİĞİ ORTADA
Atama için sınav yapılması gerektiğini belirten sendikalar Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygulamasının siyasi temelli olduğunu belirtiyor. Yaşananları değerlendiren Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak “Atamalarda mesleki kıdem, hizmet süresi, akademik yeterlilik ve performans gibi nesnel kriterlerin olmaması, bu uygulamaların keyfiliğini gözler önüne sermektedir” dedi. Kamuoyundan yükselen tepkiler sonrası açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise bu eleştirilere “Süresi uzatılmayanlar arasında 40 yıldır aynı okulda çalışanlar var, peki bu okullarda diğer öğretmenlerimizin görev hakkı yok mu?” diye cevap verdi. İktidar kurmayları ise liselilerin eyleminden muhalefet kışkırtması çıkardı. Eylemlerin muhalefet tarafından organize edildiğini iddia etti.
‘YANLIŞ’A YİNE ‘DOĞRU’ DEDİLER
Yaşananlar eğitimde büyük mağduriyet yaratan ve kamu alımları üzerine ‘kayırmacılık gölgesi’ düşüren ‘mülakat ayıbı’nı bir kez daha gündeme getirdi. Devlet kadrolarında ehliyet ve liyakat yerine siyasi kimliklerin atama kriteri haline gelmesi, nitelikli ve donanımlı gençlerin hakları çiğnenerek belirli isimlerin kayırılması toplumsal bir yara halini aldı. Seçim öncesi kaldırılacağı vaat edilmesine rağmen ısrarla sürdürülen mülakat uygulamasının yarattığı mağduriyetler tartışılırken, şimdi de ‘proje’ okullardaki siyasal kayırmacılığın gölgesindeki atamalar rahatsızlığı arttırdı. Bir anda öğretmenlerinin değişeceğini duyan öğrenciler ise duruma tepki göstererek okul bahçelerinde derslere girmeme eylemi başlattı. Proje okullarda görev yapan deneyimli öğretmenlerin yerine siyasi kimlik kriteriyle atama yapılmasını protesto eden veli ve öğrenciler ise “Bir kez olsun, yanlıştan dönülsün’ çağrısı yaptı.
LİSELİLER AYAKTA
Tepkiler sonrası açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, proje okullarındaki öğretmenlerin yer değişikliği sürecine ilişkin “38 bin arkadaşımızın görev süresi doldu ve bu 38 bin arkadaşımızın yüzde 80’inin görev süresi uzatıldı” dedi. Tepklere cevap vermesi beklenirken CHP lideri Özel’i eleştirdi. Kongre’deki delege iddiasına ilişkin soruşturma sürmesine rağmen “CHP Kongresi’nde delege satın alan bir kişinin oturttuğu koltukta oturuyor” ifadesini kullandı. Liselilerin eylemi ise dün de dürdü. Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme sonuçları kapsamında İzmir Atatürk Lisesi’nde görev yapan 50 öğretmen norm kadronun dışında bırakılması, öğrenciler, veliler ve eğitim sendikaları tarafından protesto edildi. Beşiktaş’taki eyleme ise polis müdahale etti. Öğrencilerin Kabataş’a yürümelerini polis izin vermedi. Liseliler İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde de eylem yaptı. “Hedef yalnızca öğretmenleri susturmak değil, biz öğrencileri de sessizleştirmek” dedi.