BIST 100 9.975,60 %2.06 Dolar 34,00 %-0.17 Euro 38,03 %0.39 Altın Gram 2.830,04 %0.97 Brent Petrol 74,79 %1.56 Bitcoin 63.170,00 %5.04
,

İstanbul'da bir okulda uyuz salgını başladı...

Yeni eğitim öğretim yılı 9 Eylül’de başladı ancak devlet okullarındaki temizlik sorunları ve personel eksiği hâlâ giderilmedi. Okul idarecileri, MEB’in bu yıl ilk defa uyguladığı “İş Gücü Uyum Programı”nın yetersizliğini velilerden kaynak bularak gidermeye çalışıyor. Dezavantajlı bölgelerde ise durum daha vahim. Öyle ki İstanbul’da bir ilkokulda uyuz salgını baş gösterdi.

İstanbul'da bir okulda uyuz salgını başladı...

SEDA İNCİRKUŞ - İŞKUR’un “İş Gücü Uyum Programı” (İUP) kapsamında ilk iş birliği Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile yapıldı. MEB daha önce yine İŞKUR’un “Toplum Yararına Programlar” (TYP) uygulaması ile temizlik ve güvenlik personeli istihdam ediyordu. İUP ile görevlendirilen personel ilk ay haftada 5 gün, daha sonra haftada 3 gün çalışacak. Günlük 566,73 lira “cep harçlığı” alan personeller programa en fazla 140 fiili gün devam edebilecek ve yalnızca genel sağlık sigortasından faydalanacak. Bu da demek oluyor ki ilgili personelin çalışma süresi emekliliğe yansıtılmayacak.

KİMSE İUP’DE ÇALIŞMAK İSTEMİYOR

İşsizliğin önüne geçmek için uygulandığı belirtilen İUP, güvencesiz çalışma koşulları ve kısıtlı maddi getirisiyle daha çok hükümetin tasarruf tedbirlerini akla getiriyor. MEB bu yıl 81 ilde 120 bin İUP personeli alacağını duyurdu ancak Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “İş güvencesinden yoksun, adil ve yeterli gelir getirmeyen, sosyal güvencesiz bir çalışma biçimi olması nedeniyle” İUP’nin rağbet görmediğini, bunun sonucunda bazı okullarda ilk hafta sınıf temizliğini idarecilerin yaptığını söyledi.

Birçok sendika okullardaki hijyen sorunu ve personel eksikliği nedeniyle MEB’e çağrı yapıyor. “Çok ciddi bir yardımcı personel eksiğimiz var.” diyen Türk Eğitim Sen, “Söz konusu personele aylık ortalama 8 bin lira ödeme yapılacak! ‘8 bin liranın üzerinde eksik kalan meblağ okul aile birliği hesaplarından karşılanır’ şeklinde gayriresmi telkin ve talimatlarla yönlendirdiğiniz okul yöneticilerinin ‘veliden para topladığı’ için tepesine çökmeyecek misiniz?” diye sordu.

Devlet okulunda çalışan bir öğretmen, ücret yetersiz bulunduğu için okullarında hâlâ güvenlik personeli istihdam edilemediğini şu sözlerle anlattı:

“Okul yönetimi, ‘Tamam 8 bin lira maaşla gelsin, biz sigortasını da yatıralım, maaşına ek ödeme de yapalım.’ demiş. ‘Siz sigortamızı yatıramazsınız.’ diyerek onu da kabul etmemişler. O yüzden şu an bir güvenlik personelimiz yok.”

‘BU UYGULAMA MODERN KÖLELİK’

Eğitim-Sen, uygulamadaki emek sömürüsüne dikkat çekerek, “Çalışma Bakanı İUP’ye kısa süre içinde 359 bin başvuru olduğunu, başvuranların üçte ikisinin (268 bin kişi) kadın olduğunu açıklamıştır. Hükümet tarafından artan işsizlik oranlarını düşük göstermek ve başta kadın emeği olmak üzere okullarda ucuz iş gücü istihdam etmek üzere hayata geçirilen bu uygulama kelimenin tam anlamıyla modern kölelik anlamına gelmektedir. Başvuranların büyük bölümünün kadın olması, hükümetin uzun zamandır gündeminde olan iş ve aile yaşamının uyumlaştırılması politikası ile kadın emeğini esnek ve güvencesiz istihdam politikalarının merkezine yerleştirdiğini göstermektedir. Kadınlar açısından kadrolu-güvenceli istihdam olanakları sınırlandırılırken esnek güvencesiz çalışma koşulları ile kadınlar kamusal alan dışına çıkarılmakta, çalışma yaşamı cinsiyetçi bir anlayışla dizayn edilmektedir.” açıklamasını yaptı.

OKUL İDARESİ ÇAREYİ VELİLERDE BULDU

Ataşehir 100. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi, okulda temizlik personeli olmadığı gerekçesiyle velilerden dönem başına 500 lira yardım talep etti. “Çözümsüz kaldık.” diyen okul idaresi velilere gönderdiği yazıda şu ifadelere yer verdi:

“Temizlik şirketiyle yaptığımız görüşmelerde part-time olmak kaydıyla günde 5 personel için bize verilen fiyat 75-80 bin lira arasında değişmektedir. Bu fiyata KDV dahil değildir. Çözümsüz kaldığımız için sizi haberdar etmek istedik.”

BAKAN TEKİN HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Eğitim-İş üyeleri de konunun sorumlusunun Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin olduğunu söyleyerek Tekin hakkında suç duyurusunda bulundu. Bakanlık önünde açıklama yapan Sendika Başkanı Kamer Özbay, “Öğretmenler ellerinde süpürge ve faraşla, öğrencileriyle birlikte okullarını temizlemeye çalışıyor.” dedi.

DEVLET OKULUNDA UYUZ SALGINI

Temizlik krizi öyle bir noktaya geldi ki İstanbul’da ikamet eden bir velinin aktardığına göre çocuğunun gittiği devlet ilkokulunda uyuz salgını başladı. Okulda yeterli temizlik personeli olmadığını vurgulayan veli, sınıfları kendileri temizlemeyi düşündüklerini söyledi.

ŞANLIURFA’DA TALEP ÇOK FAZLA: ‘EŞİMİN YERİNE BEN ÇALIŞAYIM’

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Şanlıurfa'da çok sayıda kişinin İUP’ye başvurduğunu belirterek, "İş bulamayan vatandaşlarımız, aylık 6 bin 792 liraya muhtaç durumdadır. Talep o kadar fazla ki aynı aileden birçok kişi kuraya giriyor. Kimileri okul müdürlerine gelip, 'Kızımın, eşimin yerine ben gelip çalışayım.' teklifinde bulunuyor. Kahrolmamak elde değil. Türkiye ne zaman bu hale geldi? Savaş dönemlerinde bile milletimiz bu durumda değildi." dedi.

Eğitim Gücü Sendikası Şanlıurfa Şube Başkanı-Psikolojik Danışman Mustafa Kutlu ise Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde bir okulda temizlik personel olmadığını pislik içindeki sınıfların fotoğraflarını paylaşarak duyurdu.

Veliler, okul idarecileri ve öğretmenler, herkes öğrencilere layık görülen bu muameleden şikayetçi. Sendikalar İUP’deki emek sömürüsüne dikkat çekiyor. MEB ise yükselen bunca sese tepkisiz.

KONU MECLİS GÜNDEMİNDE

Öte yandan Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin konuyu TBMM gündemine taşıdı. Bakan Yusuf Tekin'in yanıtlaması için soru önergesi veren Şahin, önerge kapsamında, “Devlet okullarında temizlik personeline verilen düşük maaş sorununun tasarruf tedbirleriyle bir bağlantısı var mıdır?”, “Temizlik personeliyle ilgili sorun hakkında Bakanlığınıza okullardan ve velilerden ulaşan şikayet sayısı kaçtır?”, “Okullarda temizlik personeli eksikliğinin giderilmesi amacıyla Bakanlığınız tarafından yeni bir planlama düşünülmekte midir?” sorularını sordu.

KARAR

İlişkili Haberler

Manşetler