,

Üniversite öğrencileri için af (mı) geliyor!

Son olarak 2022 yılında çıkarılan öğrenci affı bile on binlerce lisansüstü, yüksek lisans ve doktora öğrencisine yeniden eğitime dönüş hakkı tanınmıştı. 2023 yılında yaşanan deprem felaketiyle birlikte çok sayıda öğrencinin eğitimine devam edememesi gibi koşulları değerlendiren iktidar, gelecek haftalarda yeni bir öğrenci affı düzenlemesi için çalışmalara başladı.

Üniversite öğrencileri için af (mı) geliyor!

Üniversite eğitiminde lisansüstü öğrenciler için 7 yıl, yüksek lisans öğrencileri içinse 6 dönem olarak belirlenen azami süre içerisinde mezun olamayan kişilerin okul ile ilişiği kesilmekte.

Bu durum özellikle pandemi ya da deprem gibi felaketler nedeniyle eğitim ve öğretimine devam edemeyen öğrencilerin büyük mağduriyetler yaşamasına neden olurken, pandemi kaynaklı sorunların önüne geçebilmek amacıyla 2022 yılının Temmuz ayında bir öğrenci affı çıkarılmıştı.

Öğrenci affından lisansüstü, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden oluşan on binlerce kişi yararlanırken, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından birçok öğrenci uzun süredir siyasetçiler ve Yüksek Öğretim Kurumu'na (YÖK) af çağrısında bulunuyordu.

ÖĞRENCİ AFFI İÇİN HAZIRLIKLAR BAŞLADI

Son olarak mayıs ayında konuya ilişkin açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde çeşitli sebeplerle eğitim öğretim hakkı sona eren öğrencilerin affı ile ilgili çalışma başlattıklarını, yaz ayında yasalaştıracaklarını belirtmişti.

Gelecek haftalarda Meclis'e gelecek bir dizi düzenleme arasında öğrencilerin affına ilişkin çalışmaların da yer alacağı öğrenilirken, kulislerden aktarılan bilgilere göre hükümet ile YÖK tarafından, söz konusu af düzenlemesinin gelecek eğitim ve öğretim yılına yetişmesi için çalışmalara hız verilmesi kararlaştırıldı.

AF DÜZENLEMESİNİN KAPSAMI BELLİ OLDU

Yapılacak af düzenlemesi, 2022 yılında çıkarılan düzenlemeyle paralel özellikler taşıyacak. Herhangi bir gerekçe ile üniversite ilişiği kesilmiş kişilere yeni bir şans tanıyacak düzenlemeden lisansüstü, yüksek lisans ve doktora öğrencileri faydalanabilecek.

HALKTV

İlişkili Haberler

Manşetler