,

Eksi 8 netle üniversiteye yerleşti

YÖK’ün Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda baraj puanını kaldırması eksi netle üniversite okumayı mümkün kıldı.

Eksi 8 netle üniversiteye yerleşti

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) puan barajını kaldırması, eksi net yapan bir öğrencinin devlet üniversitesinde bir bölüme yerleşmesini mümkün kıldı. TYT ve AYT toplamında eksi 2 net yapan bir öğrenci Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümüne yerleşti.

4’ü devlet olmak üzere 83 tane üniversite bölümüne öğrencilerin 0 ya da eksi net ile yerleşti.

Söz konusu 83 bölümün 73 tanesi 2 yıllık, 10 tanesi ise 4 yıllık... 

Devlet üniversitelerinde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümüne eksi 2 netle yerleşen öğrencinin dışında Ardahan Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümüne eksi 0.75 netle, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Mimari Restorasyon bölümüne 0.25 ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rekreasyon Yönetimi bölümüne 0.50 netle öğrenci yerleşti.

Vakıflar eksi 8’i gördü

Vakıf ve Kıbrıs üniversitelerinin ön lisans programlarında eksi 8.75 net ile iş sağlığı ve güvenliği bölümüne, eksi 7.50 net ile çocuk gelişimi bölümüne yerleşmek ve eksi 6.25 net ile radyoterapi okumak mümkün oldu. Lisans programlarında da eksi 3.50 netle tarih, eksi 2.50 ile gastronomi ve mutfak sanatları, ya da eksi 2.25 netle tam burslu ilahiyat bölümüne yerleşen öğrenciler var. Vakıf ve Kıbrıs üniversitelerinde eksi netle öğrenci alan üniversitelerin bölümleri arasında sağlıkla ilgili anestezi, ameliyat hizmetleri, fizyoterapi, eczane hizmetleri gibi bölümlerin yanı sıra deniz brokerlıği, sivil hava ulaştırma işletmeciliği, iç mekan tasarımı, lojistik, adalet gibi bölümler de yer alıyor.

Nasıl oluyor?

Sınava giren adayın puanı yaptığı doğru ve yanlış soruların sayısına göre hesaplanıyor. Bu hesaplama yapılırken 4 yanlış yanıt bir doğru yanıtı götürüyor. Örneğin aday 50 sorunun 40’ını yanlış 10’unu doğru yanıtlamışsa alacağı puan sıfır oluyor. Yanlış yanıtların oranı doğrulara göre yükseldikçe puan eksiye de düşebiliyor.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler