,

Eğitimde de deprem oldu

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından özellikle eğitim alanında da deprem yaşandı. Depremin ardından eğitimin başlangıç tarihi ertelendi.

Eğitimde de deprem oldu

Kahramanmaraş merkez üstü olarak 6 Şubat’ta yaşanan iki depremin ardından eğitim sürecine bir süre ara verildi. Afet bölgesi dışındaki öğrenciler, 20 Şubat’ta ders başı yaptı. Deprem bölgesindeki üç ilde eğitim 1 Mart’ta başladı. Ancak depremlerin ağır yıkıma uğrattığı Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya’da eğitimin yeniden başlaması için 27 Mart işaret edilirken, deprem bölgelerindeki okullar ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışmalarına devam ediyor.

3 MİLYONUN ÜZERİNDE ÖĞRENCİ VARDI, 217 BİNİ AŞKINI NAKİL GERÇEKLEŞTİRDİ

Deprem bölgelerinde toplamda 3 milyon 600 bin 891 öğrenci bulunurken, öğrencilerin bir kısmı deprem bölgelerinden uzaklaşmak için farklı illere nakil oldu. Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in duyurduğu rakamlara göre deprem nedeniyle nakil talebinde bulunan 217 bin 246 öğrencinin nakil işlemleri gerçekleştirildi. Bölgeden uzaklaşan fakat henüz nakil talebinde bulunmayan öğrenci sayıları ise bilinmezken, son olarak deprem bölgesinde kalan öğrenci sayılarında da kesin bilgiler yer almıyor.

ÇADIR VE KONTEYNER SINIFLAR İLE EĞİTİM DEVAM ETTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Deprem bölgesinde zarar gören veya yıkılan okullara ilişkin henüz bir veri paylaşılmazken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen hasar tespit çalışmalarının devam ettiği belirtilirken, bölgede eğitime yönelik olarak çadır, konteyner okul ve konteyner sınıflarda eğitimlerin devam ettiği kaydedildi. Bakan Özer tarafından açıklanan verilere göre, deprem bölgesinde 396 ana sınıfı, 127 ilkokul, 168 ortaokul, 277 lise, 32 özel eğitim okulu, LGS ve YKS’ye hazırlanan öğrencilere destek amacıyla açılan 717 DYK noktasında toplamda ise bin 717 noktada eğitim çalışmalarının devam ettiği kaydedildi. Eğitim sürecinin başlayabilmesi için çadır ve konteyner sınıfların kurulmaya çalışıldığının da altı çizildi. 

BİN 80 ÖĞRETMENİN NAKİL BAŞVURUSU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Deprem bölgesinden ayrılmak için başvuran öğretmenlerin sayılarına ilişkin resmi bir veri paylaşılmadı. Tayin başvuruları 17 Mart’a kadar uzatılırken, diğer illere tayin olmak için başvuruda bulunan öğretmenlerin bin 80’inin tayinlerinin gerçekleştirildiği duyuruldu. Deprem bölgesinde bulunan Adıyaman’da ise var olan öğretmen sayıları ile ilgili veri paylaşılmazken, öğretmen ihtiyacına yönelik olarak ücretli öğretmen duyurusuna çıkılmıştı.

SÜRÜCÜ: “SÜREÇ İHTİYACA UYGUN HIZDA İLERLEMİYOR”

Deprem bölgelerinde yürütülen çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şuurlu Öğretmenler Derneği Genel Başkanı Hamdi Sürücü, bölgede yürütülen çalışmaların yeterince hızlı olmadığını belirterek, öğretmenlerin de unutulmaması için çağrıda bulundu. Sürücü, “Deprem bölgesinde kurulan çadır ve konteyner sınıflar ile kaç öğrenci eğitime ulaşabiliyor? Bu sınıflar kaç öğrencinin ihtiyacını karşılayacak? Bölgede hazırda 3 milyon civarında öğrenci eğitim için bekliyor, bunun için bu soruların cevaplandırılması gerekli. Yapılanlar güzel çalışmalar olsa da süreç ihtiyaca uygun bir hızda ilerlemiyor. Bunların yanı sıra öğrenciler kadar öğretmenler de unutulmamalı. Bölgede ne kadar öğretmen var? Ne kadarı nakil için başvurdu? Bunların bilinmesi gerekiyor. Depremzede öğretmenlerin de ihtiyaçları karşılanarak bölgede yaşanacak öğretmen ihtiyacı karşılanmalı” dedi.

mehet fahri özkan / milli gazete

İlişkili Haberler

Manşetler