BIST 100 9.017,45 %-1.26 Dolar 34,18 %-0.11 Euro 37,53 %0.18 Altın Gram 2.884,37 %0.51 Brent Petrol 77,73 %1.53 Bitcoin 60.911,01 %1.41
,

DEÜ’de mobbinge tazminat kararı onandı: Karar emsal niteliğinde

İzmir Bölge İdare Mahkemesi, Doç. Dr. Bilgin Çelik’in Dokuz Eylül Üniversitesi rektörlüğü aleyhine kazandığı mobbing davasını onadı. Rektörlük, Çelik’e 20 bin TL tazminat ödeyecek.

DEÜ’de mobbinge tazminat kararı onandı: Karar emsal niteliğinde

İzmir Bölge İdare Mahkemesi 6. İdari Dava Dairesi, Doç. Dr. Bilgin Çelik’in Dokuz Eylül Üniversitesi rektörlüğü aleyhine kazandığı mobbing davasını onadı. Rektörlük, Çelik’e 20 bin TL tazminat ödeyecek.

Yenigün Gazetesi’nden Sinan Keskin’in haberine göre, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgin Çelik, kendisine DEÜ rektörlüğü tarafından sürekli mobbing uygulandığı gerekçesiyle İzmir 4. İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı. Çelik, ilk olarak okutmak amacıyla ders verilmeyerek ve mevcut dersleri de alınmak suretiyle kendisine mobbing uygulandığını, Bilim Jürisi’ne alınmadığını, DEÜ Rektörlüğü tarafından başlatılan manav projesi ile ilgili sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yorumlardan sonra baskıların arttığını, hakkında sürekli olarak disiplin soruşturmaları açıldığını, disiplin soruşturmalarında ifadesinin alınmak istenmesi amacıyla üniversitenin en uzak biriminin bulunduğu Kiraz ilçesine çağrıldığını ifade etmişti. Öte yandan, Berkeley Üniversitesi’nden Profesör Dr. Cristine Philliou’nun Ekim 2017’de gönderdiği davet üzerine TÜBİTAK 2219 yurt dışı bursu alarak ABD’ye giden Çelik’in, görevlendirmesi bir süre sonra DEÜ Rektörlüğü tarafından iptal edilmişti. ABD’deki çalışmasını yarıda bırakarak Türkiye’ye dönen Çelik, bir takım yüksek lisans dersleri verilmeyerek maddi olarak zarar uğratıldığını, ayrıca, üniversitede yaşanan bir takım aksaklıkların düzenlenmesi için verdiği dilekçeler bahane edilere hakkında çok sayıda disiplin soruşturması başlatıldığını, bu soruşturmalar nedeniyle esas görevini icra edemediğini, sürekli olarak savunmalar hazırlamak ve verilen disiplin soruşturmalarına karşı açmış olduğu davalarla uğraşmak zorunda kaldığını belirtmişti.

20 BİN TL TAZMİNAT

DEÜ Rektörlüğü ise yaptığı savunmada tüm işlemlerin hukuka uygun olarak tesis edildiğini ve davacıya mobbing uygulanmadığını belirtilerek davanın reddini istemişti. Ancak, İzmir 4. İdare Mahkemesi, Doç. Dr. Çelik’i haklı bularak DEÜ Rektörlüğü’nün 20 bin TL tazminat ödemesine karar vermişti. DEÜ, kararı İzmir Bölge İdare Mahkemsi’nde istinaf etmişti. İtirazı değerlendiren İzmir Bölge İdare Mahkemesi 6. İdari Dava Dairesi, yerel mahkemenin verdiğini tazminat kararını oy birliği ile onadı. DEÜ Rektörlüğü, Çelik’e tazminat ödemeye mahkum edildi.

‘DEÜ KARARLARA UYMUYOR’

Aynı zamanda Eğitim İş Sendikası İzmir 4 No’lu Yükseköğretim Şubesi Mobbing Komisyon Başkanı da olan Doç.Dr. Çelik, “2021 yılı Mayıs ayında DEÜ rektörlüğü ile Egitim İş Sendikası arasında yapılan Kurum İdari Kurulu toplantısının 6. maddesi mobbingle mücadele ve bu konuda işbirliği yapılması yönündeydi. DEÜ rektörlüğü kendi imzaladığı kararlara uymuyor. Mobbingi önlemek için yetkili sendika olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

‘EMSAL NİTELİĞİNDE’

Kararın mobbing davaları için emsal niteliğinde olduğunu söyleyen Eğitim İş İzmir Bölge ve Yükseköğretim Avukatı Ozan Karakaya, “Mobbing hem bir idari süreç olduğu gibi, yani tazminat sonucu doğurduğu gibi aslında TCK’daki görevi kötüye kullanma suçunun da tam karşılığı oluyor. Kişilerin cezai ve idari sorumluluğu bağlamında çok önemli. Kişilerin idari ve cezai sorumluluğu açısından da çok ciddi bir tespittir. Bu süreçten alnımızın akıyla çıkışımızın belgesidir. Kararı, suçlamaların düzmece olduğunu göstermesi bakımından çok kıymetli buluyoruz. Müvekkilimin süreci bitmedi, farklı hukuki uyuşmazlıklarda devam ediyor. Biz de sonuna kadar takipçisiyiz. Maddi manevi hiçbir hakkını havada bırakmayacağız” diye konuştu.

İlişkili Haberler

Manşetler