,

‘Çelişkili 553 kadro ilanı açıklamasına itiraz ediyoruz’

Türk Tabipleri Birliği (TTB) SÖZCÜ’nün gündeme getirdiği, Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin (SBÜ) isme özel, adrese teslim 553 kadro ilanı için; "SBÜ'nin objektif, bilimsel kriterlerden uzak ve kendi içinde çelişkili 553 kadro ilanı açıklamasına itiraz ediyoruz. Bu kadar fazla kadro ilanına dünyanın en büyük üniversitelerinde dahi rastlanmaz, rastlanamaz" açıklaması yaptı.

‘Çelişkili 553 kadro ilanı açıklamasına itiraz ediyoruz’

Sözcü'den Latif SANSÜR'ün haberi...

SBÜ Rektörlüğü’nün Resmî Gazete'de 25 Kasım 2022 tarihinde yayımlanan, SÖZCÜ'nün gündeme getirdiği 553 kadro ilanı ile Türkiye tarihinin tek ilan içinde en fazla doktor öğretim üyesi, doçent ve profesör alımını yapacağını duyurmasına TTB tepki gösterdi. TTB Merkez Konseyi ile Tıp Eğitimi Çalışma Grubu'nun ortak açıklamasında, “Sağlık Bakanlığı'na ait 61 eğitim araştırma hastanesini bünyesinde toplayan SBÜ, son üç ayda 1082 kadro açarak bilimi ve liyakati hiçe sayan yeni bir rekor daha kırmış oldu.

Bu yılın sonuna kadar açıklayacağı kadro ilanları ile SBÜ yeni rekorlar(!) kırabilir.Bu kadar fazla kadro ilanına dünyanın en büyük üniversitelerinde dahi rastlanmaz, rastlanamaz. Bu durum bile dünya örneklerine göre bilimsel kriterler ve bilimsel objektiflikten ne kadar uzak olunduğunun başlı başına bir göstergesidir” denilerek 553 kadro içinde 15 kadroda aranan şart olarak bilimsel kriter olmadığının altı çizildi.

“HASTANELER, BÖLÜMLER ARASINDA HAKKANİYET YOK”

Açıklanan kadrolar ayrıntılı bir şekilde incelendiğinde hastaneler, bölümler veya eğitim kliniklerinin arasında herhangi bir hakkaniyet olmadığının açıkça görüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Yıllardır eğitim kliniği olarak çalışan ve uzman yetiştiren kliniklere kadro açılmamışken, eğitim hastanesi veya eğitim kliniği olmadığı halde bazı kliniklere kadro açılması; kliniklerde atama bekleyen birçok öğretim görevlisi varken dışarıdan getirilen akademisyenlere kadro verilmesi hakkaniyet ilkesi ile uyuşmuyor” ifadelerine yer verildi.

“ŞARTLAR KISMI SADECE BİR KİŞİYİ TARİF EDİYOR”

SBÜ'nin daha önceki kadro ilanlarında olduğu gibi bu ilanda da aranan şartlar kısmının yalnızca bir kişinin yayını tarif ettiğine dikkat çekilerek şu ifadeler kullanıldı, “Böylece bu kadrolar için başvurabilecek niteliklere sahip başka meslektaşlarımıza kapı baştan kapatılıyor. Böylesi kadro ilanları aynı işi yaptıkları halde kadro verilenler ile verilmeyenler arasındaki iş barışını bozuyor, ekonomik ve özlük haklarında ciddi adaletsizlikler meydana getiriyor. Hak gasplarına neden olan böylesi durumların yaşandığı kliniklerde iç işleyiş, çalışma barışı ve eğitim alanında birçok soruna yol açıyor.”

“SADECE 15 KADRODA KİŞİYE ÖZEL KRİTER YOK”

Sözü edilen ilanda 553 kadro içinde sadece 15 akademik kadro için herhangi bir bilimsel yayın dahi istenmediği, uzman veya doçent olmalarının başlıca kriter olarak yeterli görüldüğüne dikkat çekilerek, “Bu kadroların 11'inde doktor öğretim üyesi kadrosu için uzmanlık kriteri yeterli görülürken, 4 profesör kadrosu için sadece doçent olma kriteri yeterli görülmüş. 553 kadro içinde yalnızca 15 kadroda Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kriterleri haricinde bir kriter aranmamasının; kadroların kişilere özel olmadığına, daha demokratik ve bilimsel olunduğuna dair bir savunun argümanı olduğunu açıkça göstermektedir” denildi.

“BİLİMİN İÇİNE SİYASET KARIŞTI”

SBÜ kurulduğundan itibaren akademik objektif bilimsel kriterlere uyulmadığı, kadroların çoğunun siyasal ilişkilerle açıldığı, yine bu siyasal ilişkilerle atamalar yapıldığı da vurgulanarak şöyle denildi; “Bilimin içine siyaset karıştırılmıştır. Birçok meslektaşımızın bu unvanları ve kadroları hak ettikleri muhakkaktır ve haklarıdır. Ancak sistemin kendini bu şekilde ifade etmesi ve uygulamaları, bir şekilde meslektaşlarımızı da rencide etmekte; hakkıyla bu kadrolara yerleşen meslektaşlarımızı da zan altında bırakmaktadır.

Meslektaşlarımız ister istemez kendilerini bu kötü, bilim dışı sistemin içinde bulmaktadır. Açılan bu yeni kadrolar; YÖK'ün söz konusu yönetmeliklerinin dikkate alınmadığını veya bu yönetmeliklere uyulmadığını bir kez daha gösteriyor. TTB, diğer bilim ve hukuk dışı kadro ilanları gibi bu kadro ilanlarının iptali için de hukuki ve idari gerekli tüm yollara başvurusunu yapacak hakları gasp edilen tüm hekimler adına süreci takip edecektir.”

Kaynak : Sözcü Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler