,

‘Atanamayan ziraat mühendisleri vale, garson, barmen oluyor’

Demokrat Parti Genel Başkanı Yardımcısı İlay Aksoy, sosyal medya üzerinden atanamayan ziraat mühendisleri ile bir araya geldi. Yıllarca atama bekleyen ziraat mühendisleri ya garson, ya da vale gibi alan dışı işlerde çalıştıklarını söyledi. Aksoy da, "Tarım ülkesiyiz, kendi kendimize yetebilecek haldeyken yanlış politikalar yüzünden muhtaç hale geldik" dedi.

‘Atanamayan ziraat mühendisleri vale, garson, barmen oluyor’

Sözcü'den Ali Selim YAMANLI'nın haberi... 

Demokrat Parti’li İlay Aksoy, sosyal medya üzerinden sunduğu ‘Kervan Yolda Dizilmez’ programında ataması yapılmayan ziraat mühendislerini konuk etti. Her yıl ziraat fakültelerinden 5 binden fazla mühendisin mezun olduğunu ve yüz binden fazla işsiz meslektaşları olduğunu ifade eden ziraat mühendisleri seslerini duyuramamaktan ve iktidarın ilgisizliğinden şikayet etti.

“İŞ BULAMAYANLARIN BİR KISMI VALE, BİR KISMI GARSON”

Atama problemlerine dikkat çeken Furkan Aydın, “Ben 2021 mezunuyum. Benim ilk KPSS girişim. Bir çok arkadaşım 7, 8, 9 senedir atama bekliyor. Her yıl ziraat fakültesinden 5 bin kişi mezun oluyor. Toplam 120 bine yakın işsiz ziraat mühendisi arkadaşımız var. Kamuda çalışan da 16 bin arkadaşımız var.  3 yılda toplam 15 bin mezun var. Atanan kişi sayısı 523. Yüzde 2 gibi bir istihdam sağlanıyor. Sonrasında iş bulamayan arkadaşlarımızın bir kısmı vale, garson, barmen oluyor.” açıklamasını yaptı.

“TARIM ÜLESİYİZ AMA GIDA KRİZİ YAŞIYORUZ”

Tarım ülkesi olduğumuzu ve ziraat mühendislerine daha çok değer verilmesi gerektiğini vurgulayan Demokrat Parti’li İlay Aksoy, “Tarım ülkesiyiz ama ziraat mühendislerimizin yaşadığı bu şey çok vahim. Ukrayna savaşında da gördük ki, çok ciddi bir gıda krizi yaşıyoruz. Bu durumda Türkiye olarak tarıma çok daha fazla önem vermeliyiz. Yaptığımız saha çalışmalarında gezdiğimiz illerin ziraat odalarını ziyaret ediyoruz. Orada gördüğümüz en büyük sıkıntılardan biri, çiftçiler bilimsel olarak ekip biçmiyor. İşte burada sizin gibi bilim insanlarına ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

“500 KİŞİDEN 4 KİŞİ GEÇİYOR”

Tekrar söz alan Furkan Aydın, “Sesimiz ne kadar duyulursa bizim için o kadar iyi olacak. Bir ay önce Ticaret Denetmen Yardımcılığı sınavı oldu, ticaret bakanlığının. 40 ziraat mühendisi alınacak. Sonra yazılı ve sözlü sınavı oldu. Yazılı sınavına yaklaşık 500 ziraat mühendisi katıldı. Sınavı geçen kişi sayısı sadece 4. 36 kişilik kadro yandı bitti kül oldu. Yani ihtiyaç var ne yazık ki o kadrolar dolmuyor. Sınavın zorluğundan dolayı, çok absürt sorular vardı. Genel ekonomi ve alanımızla ilgili sorular var. Ama alanımızla ilgili sorular da dipte köşede kalmış sorular. yani 500 kişiden 4 kişinin geçmesi durumu açıklıyor. Bir çok arkadaşımız yüksek lisansını doktorasını yapmış bu şekilde sınava girmiş insanlar ama ne yazık ki 4 kişi geçiyor” diye ekledi.

“ÇİFTÇİLERİMİZİN YANINDA OLMAMIZ İÇİN SAHAYA İNMEMİZ GEREKİYOR”

Atanmalar olmadığı için mecburen özel sektöre yönlendirildiklerini vurgulayan Murat Polat, “2014 mezunuyum. 32 yaşındayım, yaklaşık 8 yıldır atama mücadelesindeyim. Bu biraz da çiftçilerimizle alakalı. Çiftçilerimizde ziraat mühendislerini aktive edecek ki onları olumlu yönde sahalarda destekleyelim. Çiftçilerimizin yanında olabilmemiz için sahalara inmemiz gerekiyor. Nasıl tıp doktoru insanı iyileştirebiliyorsa ziraat mühendisi de tarlayı bahçeyi iyileştirebilsin ki vatana millete faydalı olalım. Hollanda, Konya kadar bir alana sahip ama tarıma yaptığı katkı ortada.” dedi.

“BELGEMİ KULLANIP İŞTEN ÇIKARDILAR”

Özel sektörde şartlarının kötü olduğunu söyleyen Tuba Hanım, “Okulu bitirdikten sonra özel sektörde işe başladım. O sırada İyi Tarım Belgesi aldım. Bakanlığın projesiydi. İyi tarım uygulamaları yapıyorduk ama özelde… Biz kendimiz açamıyorduk çünkü maddi durumumuz yeterli değil. Oradaki nüfuzlu kişiler açıyordu biz orada çalışıyorduk. Girdim bir yılım dolmadan İyi Tarım Belgem kullanıldı daha sonrasında işten çıkarıldım. Asgari ücret aldım” açıklamasını yaptı.

İyi Tarım Belgesi alındığında yapılan denetimler hakkında sorular soran İlay Aksoy, “İyi Tarım Belgesi aldığınızda tarım bakanlığı gelip bir denetleme yapıyor mu? Bu belgeyi nasıl kullanıyorlar doğru kullanıyorlar mı?” diye sordu.

“KENDİ MESLEĞİMİ BIRAKMAK ZORUNDA KALDIM”

Bakanlık tarafından gelip kontrol edildiğini söyleyen Tuba Hanım, “Tabii gelindi bakıldı. Her şey prosedürüne uygun yapılıyor ama biz oranın o patronun çalışanı olduğumuz için bizim hakkımızı vermemek için gerekli prosedürü uyguluyor. Maaşımızı yatırıyor asgari ücret de olsa. Yılın sonunda da benim belgem kullanılmış oluyor bitmiş oluyor işim. Ertesi yıl başka birini alıyor. Özelde de bizim şartlarımız çok kötü. Neden kamuya 523 gibi komik bir rakam alındı. İmam alınıyor, öğretmen alınıyor çok güzel biz niye alınamıyoruz? Kendi mesleğimi bırakmak zorunda kaldım. Şu an başka bir iş yapıyorum” diye konuştu.

Kaynak : Sözcü Gazetesi

İlişkili Haberler

Manşetler