,

Altyapıdan yoksun Eczacılık fakülteleri kapatılmalı

Plansız bir şekilde tüm Türkiye’de açılan üniversitelerin yanı sıra açılan üniversitelerde bulunan bölümlerde de eksikler göze çarpıyor.

Altyapıdan yoksun Eczacılık fakülteleri kapatılmalı

57 Eczacılık fakültesinin sadece 15’inde standartlara uygun sayıda akademik kadro var…

Tüm Türkiye’de açılan üniversiteler bünyelerinde bulunan fakülteler ile senede on binlerce mezun vermeye devam ediyor. Verilen on binlerce mezun ise genç işsizler ordusunu büyütmeye devam ediyor. Neredeyse her üniversitede bulunan eczacılık fakültelerinde de durum farklı değil. Eczacılık fakültelerinde gerçekleşen mezunlar ile 2023 yılında fazladan 9 bin eczacının sektörde olacağına dikkat çeken Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, bu durum ile ilgili bir düzenlemenin yapılması için çağrıda bulundu.  Yeterli öğretim kadrosunun, laboratuvarın olmadığı apartman katı tarzı eczacılık fakülteleri ile eczacılık eğitimi verilemeyeceğini vurgulayan Saydan, bazı fakültelerin bu akademik kadrolarının yeterli olmadığının altını çizerek, “Tam donanımlı bir eczacılık fakültesinde 100’ü aşkın akademik kadro varken, akredite olmayan eczacılık fakültelerinde bu sayı 10’u geçmiyor. Bu kadroların da hepsi eczacılık fakültesi çıkışlı değiller. Hatta bir devlet üniversitesinin eczacılık fakültesi 6 akademisyenden kurulmuş ve bunların içinde hiç eczacılık lisans çıkışlı akademisyen yok. 57 eczacılık fakültesinin sadece 29’unun dekanı eczacılık fakültesi mezunu” dedi.

“2023 YILI SONUNDA 9 BİN ECZACI ARZ FAZLASI OLACAK”
Sağlık Bakanlığı verilerine göre oluşacak fazla eczacı arzının düzenleme olmaz ise artarak devam edebileceğini ifade eden Saydan, bugünkü koşullar sabit kaldığında bile 2023 yılı sonunda yaklaşık 9 bin arz fazlası oluşacağını belirterek, “Hesaplamalara göre fakültelere yönelik bir düzenleme yapılmaz yani yeni fakülte açılmaz, var olanlarda kontenjanlar azaltılmaz ve insan gücü planlaması dikkate alınmazsa, yakın gelecekte arz fazlası mezun ve işsiz eczacı olacak. TİTCK her yıl belirli dönemlerde bir eczacının eczane açabileceği ilçeleri ilan etmekte, eczacı hizmet puanı ve tercihlerine bağlı olarak bu ilçeye yerleştirilmektedir. Böyle bir durum da söz konusuyken ardı ardına eczacılık fakültesi açılmasının sebebi nedir? İşsiz eczacı ordusu oluşturmak mı? Bu kime yarar sağlayacak? Bundan hem devlet hem öğrenci hem de veliler zarar görecek” ifadelerini kullandı.

“AKADEMİK KADRODAN YOKSUN FAKÜLTELER KAPATILMALI”
Oluşacak arz fazlasına karşı bir düzenlemenin gerekli olduğuna dikkat çeken Saydan, eczacılığın geleceğinin işsizlik olmaması için harekete geçilmesi gerektiğini ifade ederek, “Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2023 yılında 9 bin fazla eczacı olacağı öngörüsünden hareketle; mesleğimizin geleceği ve işsiz eczacı ordusu oluşmaması için daha fazla eczacılık fakültesi açılmaması, kontenjanlardaki sayıların azaltılması, akademik kadrodan yoksun fakültelerin kapatılması öncelikli hedef olmalıdır” diye konuştu.

milli gazete

İlişkili Haberler

Manşetler