TBMM’de bakanlıkların bütçeleri görüşülmeye devam ediliyor. Bugün ise MEB ve YÖK bütçesinin görüşmeleri gerçekleştirilecek. Akademik Dayanışma Platformu ise görüşmeler öncesinde hazırladıkları ‘Aralık 2024 raporu’nu yayınladı. Akademisyenler zam çağrısında bulunarak, taban maaş miktarı belirlenmesi talep edildi.
AKADEMİSYENLERE DÜZENLEME EN SON 2014 YILINDA YAPILMIŞTIR
Yaşanan ekonomik kriz ile birlikte ülkenin her kesimi zarar görürken, akademisyenlerde bu konu da çağrılarını dile getirdi. Raporda, “Alım gücünün düşmesiyle birlikte akademisyen maaşları, bilimsel çalışmaları finanse edememenin ötesine geçip, temel yaşamsal ihtiyaçları bile karşılamaktan uzak hale gelmiştir. Akademisyenlere denk sayılabilecek kariyer meslek gruplarından olan uzman doktor, hâkim ve savcı maaşlarında yıllar içerisinde çeşitli iyileştirmeler yapılmıştır. Ancak, bilim insanları için benzer yasal düzenleme son olarak 5 Kasım 2014 kabul tarihli TBMM onayı sonrası uygulanmıştır” denildi.
ASGARİ ÜCRET İLE ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ MAAŞI ARASINDA Kİ FARK AZALDI
Rapora göre, 2014 yılı Temmuz ayında bir araştırma görevlisinin maaşının asgari ücretin 3,89 katına denk geldiği belirtilirken, 2024 yılı Kasım ayında ise bu rakamın 3,21’e düştüğüne dikkat çekildi. 2014 yılında yoksulluk sınırına yakın bir maaş alan Araştırma Görevlilerinin günümüzde yoksulluk sınırının ciddi oranda altında kaldığına vurgu yapıldı.
MAAŞLARIN İYİLEŞTİRİLMESİ, BİR TABAN MAAŞ BELİRLENMESİ TALEP EDİLDİ
Rapora göre, hayat şartlarının zorlaştığı bir dönemde Araştırma Görevlisi ile Profesörlerin bilimsel çalışmalarını sürdürmelerinin imkansız düzeye geldiğine işaret edilerek, önceki dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin’in zam vaadi hatırlatıldı. Akademisyenler, bu söz çerçevesinde düzenleme yapılarak maaşlarında bir iyileştirmeye gidilmesi, ek ders ücretlerinin düzenlenmesi ve bir akademisyen taban maaşının oluşturulmasını talep etti.
Mehmet Fahri ÖZKAN / Milli Gazete