Sabah Gazetesinden Burcu ŞEN'in haberi...
Eğıtim alanında gelecek yıl atılacak adımlar 2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda belirlendi. Buna göre atılması planlanan adımlar şöyle:
5 YAŞINDA ZORUNLU EĞİTİM:
Erken çocukluk eğitiminde 5 yaş zorunlu eğitim kapsamına alınacak. Esnek zamanlı ve alternatif erken çocukluk eğitim modelleri oluşturulacak. İhtiyaç duyulan ilave derslikler yapılacak.
BİNALAR GÜÇLENDİRİLECEK:
Eğitim yapıları teknolojiye ve çevreye uyumlu, güvenli, ekonomik, estetik, erişilebilir, standartları ve kalitesi yüksek bir mimaride tasarlanacak. Mesleki ve teknik ortaöğretimde eğitim ortamlarının geliştirilmesi amacıyla 6 farklı eğitim yapısı için proje hazırlanacak. Afet riski taşıyan 1500 eğitim binası güçlendirilecek. 1003 öğrenci pansiyonunda mevcut kapalı alanlar iyileştirilecek, atölye, bilgisayar sınıfı gibi faaliyetler için yeni alanlar oluşturulacak.
İÇERİK ZENGİNLEŞTİRİLECEK: Ö
zel yetenekli öğrencilere farklılaştırılmış eğitim ortamlarının sunulduğu Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri (BİLSEM) bünyesinde 117 yeni anaokulu açılacak. Eğitim Bilişim Ağı (EBA) portalının içeriği, öğretim programlarıyla uyumlu hale getirilerek zenginleştirilecek. 2 bin eğitim içeriği EBA'ya eklenecek.
YABANCI DİLE ÖNEM:
Yabancı dil eğitimine ilişkin materyaller zenginleştirilecek, dinleme, konuşma, okuma ve yazma alanlarındaki becerilerin tümünü ölçmeye yönelik sistem geliştirilecek. İngilizce dilini öğrenmek, pekiştirmek için web ve mobil uygulaması hazırlanacak.
ÖZEL EĞİTİM İÇİN SEFERBERLİK:
Özel eğitime gereksinim duyan bireylerin eğitim hizmetlerinden yararlanabilmeleri için beşeri ve fiziki imkânlar güçlendirilecek. Özel eğitim uygulama okullarına beş standart uygulama evi, 20 beceri uygulama alanı, özel eğitim meslek okullarına ise 20 meslek edinme atölyesi kurulacak.
10 BİN ÖĞRETMENE EĞİTİM:
Güncellenen okul öncesi eğitim programına ilişkin 10 bin öğretmene eğitim verilecek.