Fransa Eğitim Bakanı, senatoya yaptığı açıklamada, çocukların okul günü boyunca telefonlarından tamamen ayrı kalmalarını hedeflediklerini belirtti. Élisabeth Borne, “Ekran kullanımının zararları bu kadar yoğun tartışılırken, bu önlem çocuklarımızın iyi oluşu ve okul başarıları için hayati önem taşıyor” dedi.
Fransa, 2018 yılında ortaokullarda telefon kullanımını yasaklamıştı. Mevcut kurallara göre telefonlar okul çantasında kapalı halde durmalı ve teneffüs dahil hiçbir okul alanında kullanılmamalı. Bu uygulama sayesinde sosyal etkileşimde artış, daha fazla fiziksel aktivite, daha az zorbalık ve konsantrasyonda iyileşme gözlemlendi. Ancak bazı öğrencilerin tuvalette gizlice video izlediği de rapor edilmişti.
Yeni düzenleme ile birlikte hükümet, çocukları tüm gün boyunca cihazlarından tamamen uzaklaştırmayı hedefliyor. “Dijital mola” adı verilen uygulama, son altı aydır yaklaşık 100 okulda denendi. Öğrenciler sabah telefonlarını kilitli kutulara ya da özel elektronik sistemle açılabilen kılıflara bırakıyor, çıkışta geri alıyor.
İlkokullarda zaten telefon kullanımı tamamen yasak. Ortaokullarda da benzer uygulamaların yaygınlaşması için aileler ve öğretmenlerden güçlü destek geldiği belirtiliyor. Borne, pilot uygulamanın sonuçlarının olumlu olduğunu ve okul ortamının iyileştiğini vurguladı.
Bazı sendikalar uygulamanın maliyeti ve lojistik zorlukları konusunda endişelerini dile getirse de, Borne her okulun kendi yöntemini seçebileceğini ve sistemin birkaç bin avrodan fazla bir maliyet getirmeyeceğini söyledi.
Borne, geçtiğimiz ay Fransız Ulusal Kitap Konseyi tarafından yayımlanan bir araştırmaya atıfta bulunarak, “Bir genç artık günde ortalama beş saat ekran başında vakit geçiriyor, ama haftada sadece üç saat kitapla zaman geçiriyor… Üstelik kitap okuyanların yarısı da aynı anda telefon kullanıyor. Bu da öğrencilerin başarısını olumsuz etkiliyor” dedi.
Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un talebiyle hazırlanan bir bilimsel rapor, 13 yaşına kadar çocukların akıllı telefon kullanmaması gerektiğini, 18 yaşına kadar da TikTok, Instagram ve Snapchat gibi sosyal medya platformlarına erişimin yasaklanması gerektiğini önermişti.