Gazete Memur

Fransa’dan Avrupa’ya çağrı: 15 yaş altına sosyal medya yasağı gelsin

Fransa Yapay Zeka Bakanı Clara Chappaz, 'Avrupa'da bir anlaşma olmaması halinde Fransa'nın harekete geçmesi gerekecek,' dedi.

Giriş:
Güncelleme:

Fransa'nın dijital işler ve yapay zekâdan sorumlu bakanı Clara Chappaz, sosyal medya şirketlerini yaş doğrulama sistemi getirmeye zorlamak için Avrupa çapında bir koalisyon kurma hedefinde. Bakan, 15 yaş altındaki çocukların sosyal medyada yer almaması gerektiğini de vurguladı.

Pazar günü Fransız medyasına konuşan Chappaz, Fransa’nın sosyal medya platformlarını kullanıcı yaşını doğrulamaya zorlayacak bir düzenleme için Avrupa’daki ortaklarını harekete geçirmek üzere üç ayı olduğunu söyledi. Bu sürede sonuç alınamazsa Fransa’nın tek başına adım atacağını ve yaptırımlar uygulayacağını belirtti.

“Bugün görevim, İspanya, Yunanistan ve şimdi de İrlanda ile birlikte bir koalisyon oluşturarak Avrupa Komisyonu’nu bu konuda ikna etmek,” diyen 35 yaşındaki Bakan, “Sonbahara kadar bunu başaramazsak Fransa sorumluluğu üstlenecek. Avrupa çapında bir anlaşma olmazsa, Fransa'nın tek başına harekete geçmesi gerekecek,” ifadelerini kullandı.

Fransa, çocukların ekran başında geçirdiği süreye ve sosyal medya kullanımına karşı sert bir politika izliyor. Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 11 yaşından önce telefon kullanımının ve 15 yaşından küçüklerin sosyal medya erişiminin yasaklanması gerektiğini savunmuştu.

Bakan Chappaz da Macron'la aynı görüşte olduğunu belirterek La Tribune gazetesine verdiği demeçte, “15 yaşından önce sosyal ağlar yasaklanmalı” dedi.

AB Dijital Hizmetler Yasası (DSA) yaş sınırlamaları öngörse de Chappaz, bu düzenlemenin daha da güçlendirilmesi gerektiğini savunuyor. Amaç, sosyal medya şirketlerini yaş doğrulama yapılmadan hesap açılmasına izin vermemeye zorlamak.

Ancak uzmanlar, çocukların yaşları hakkında yalan söyleyerek bu tür önlemleri aşabildiğini belirterek, yaş doğrulamanın teknik olarak zor olduğunu söylüyor. Meta ve TikTok gibi bazı platformlar yaş doğrulama sistemlerini uygulamaya koymuş olsa da, bu sistemlerin yeterliliği tartışmalı. Chappaz ise bu zorlukların birer “bahane” olduğunu ve şirketlerin sorumluluktan kaçmaması gerektiğini dile getiriyor.
'Algoritmaların çocuklarımızı yetiştirmesine izin vermeyi reddediyorum'

La Tribune'e verdiği demeçte, "Teknolojik açıdan en gelişmiş şirketler arasında yer alan platformlar çocuklarımız hakkında her şeyi biliyor: zevkleri, uyku düzenleri, iyi olmadıklarında izledikleri videolar" dedi.

"11 yaşındaki bir çocuğa hedefli içerik gönderebilirler ama 13 mü yoksa 15 yaşında mı olduğunu bilemezler."

"Tanıma için kişisel verileri saklamayan hızlı, güvenilir, anonim teknolojiler zaten mevcut" diye ekledi.

Pazar günü verdiği röportajda, Pazartesi günü başlayan 10 günlük ekransız kampanyası hakkında konuştu.

"Amaç damgalamak değil. Dijital teknolojinin hayatlarımız üzerindeki etkisini daha iyi anlamak ve kontrolü yeniden kazanmak için bir adım geri atmakla ilgili," dedi.

"Her ailenin ve her sınıfın kendilerine aynı soruyu sorabilmesini istiyorum: Çocuklarımızın gelişiminde ekranlara ve özellikle de sosyal ağlara nasıl bir rol vermek istiyoruz?"

"Algoritmaların çocuklarımızı yetiştirmesine, ne görmeleri ve hissetmeleri gerektiğini ve kime benzemeleri gerektiğini dikte etmesine izin vermeyi reddediyorum," diye ekledi.

Bakan ayrıca, sosyal medyada "kalori açığınız varsa ve mideniz gurulduyorsa, kendinizi tebrik edin," gibi mesajlarla aşırı zayıflığı teşvik eden #SkinnyTok kilo verme içeriğinin sona ermesini savundu.

Chappaz LinkedIn'de yaptığı açıklamada, bu tür videolar konusunu Fransız dijital gözlemci Arcom'a havale ettiğini ve Avrupa Komisyonu tarafından bir soruşturma talep ettiğini söyledi.

"Dijital teknoloji harika bir araç ama aynı zamanda hayatları da paramparça edebiliyor. Küçükleri çevrimiçi ortamda korumak benim önceliğim. Vazgeçmeyeceğim," diye yazdı.

Euronews Türkçe