ERCAN KÜÇÜK / KARAR
Her yıl çıkan onlarca orman yangınıyla boğuşan Türkiye’de yaz mevsimine girdiğimiz şu günlerde endişe de artıyor. Çünkü Tarım ve Orman Bakanının açıklamasına göre; son bir yılda envantere sadece bir yangın söndürme uçağı eklendi.
Eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türk Hava Kurumu’na (THK) ait ‘Ateş Kuşları’ olarak bilinen uçakların hurda olduğunu, uçamayacağını ileri sürmüştü. Tepkilerin ardından THK, uçakların bakımlarını yaparak kullanıma hazır hale getirdi. Tartışmalar sürerken THK’nın bu yıl, 8 adet CL-215 model yangın söndürme uçağını satışa çıkardığı anlaşıldı.
2 milyar 862 milyon 552 bin TL ve 1,45 milyar TL istenen iki farklı ihalede uçaklara talip çıkmadı. THK şimdi de 10-17 Haziran tarihleri arasında 1.47 milyar TL bedelle yeni bir ihale açtı. İhale evrak listesinde Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin talebiyle 23 Ocak 2025 tarihli bilirkişi heyeti raporu da yer aldı. Buna göre; Orman Genel Müdürlüğü (OGM), THK’nın envanterindeki uçakları tedarik etmek istedi. THK Kayyum heyeti ise, uçakların tamamının paket halinde satışına karar verdi.
KENDİ UÇAĞINI YAPACAKTI
Bilirkişi raporunda ayrıca THK’nın ilk kez 1986’da uçurulan tek motorlu tarım uçağı M-18 Dromader alarak başladığı yangın söndürme faaliyetlerine devam etmeyeceği belirtildi. Bu tespit, şu sözlerle ifade edildi: “THK’nın yönetimsel olarak gelecekte bu faaliyet alanında devam etmeyi planlamadığı anlaşılmaktadır. Amfibik yangın uçaklarının dönüşümü için gerekli maddi kaynağa sahip olmamaları ve mevcut borçları nedeniyle satışın talep edildiği görülmektedir.” THK geçmişte, kendi uçaklarını geliştirmeyi planlıyordu. Eski başkanlardan Osman Yıldırım, 2013 yılında kurumun kendi üreteceği uçağın deneme uçuşlarına başlayacağını, hedeflerinin 5 yılda 100 uçak olduğunu söylemişti. Hedefe ulaşılabilseydi yerli uçakların 2014’te satışa sunulması öngörülüyordu.