Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’da yapılan değişikliklerle başkanlığın birçok biriminde yapısal dönüşüme gidildi. Din İşleri Yüksek Kurulu’na dini yayınları inceleme ve görüş bildirme yetkisi verilirken, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu onayı olmayan Kur’an-ı Kerim basımlarının yasaklanması hükme bağlandı. Ayrıca yurtlar, hastaneler, cezaevleri gibi birçok kamu kurumu ve sosyal alanda manevi danışmanlık hizmeti verilecek.
Mealler artık Diyanet denetiminde
Yeni düzenlemeye göre Din İşleri Yüksek Kurulu, hem kamu kurumlarının hem de özel kişilerin talebiyle Kur'an-ı Kerim meallerini inceleyebilecek. Gerekli gördüğü takdirde bu mealleri resen de inceleme yetkisine sahip olacak.
Kurul aynı zamanda dini gün ve geceleri, namaz vakitlerini tespit edecek, bu çalışmaları ilan etmekle görevli olacak.
Mushaf Kurulu onaylamazsa yayılamayacak
Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu bir başkan ve 12 üyeden oluşacak. Kurulun onay ve mührü olmayan mushaflar, cüzler, sesli ve görüntülü Kur’an-ı Kerim yayınları piyasaya sürülemeyecek.
Onaysız yayımlanan materyaller için Diyanet, yargıya başvurarak bu yayınların toplatılması ve imha edilmesini talep edebilecek.
Cezaevi, yurt ve hastanelerde din hizmeti
Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, birçok yeni alanda sorumluluk üstlenecek. Yeni yasaya göre:
-
Ceza infaz kurumları, yurtlar, sağlık kuruluşları, sosyal hizmet merkezleri ve gençlik kamplarında manevi danışmanlık hizmeti sunulacak.
-
Toplumu din konusunda bilinçlendirmek amacıyla yazılı, görsel ve dijital medya kullanılacak.
-
Göçmen, engelli, bağımlı ve afetzedeler gibi özel gruplara yönelik danışmanlık yapılacak.
-
Kurban ibadetinin usulüne uygun yerine getirilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacak.
Hac ve umre hesapları her yıl denetlenecek
Yeni düzenlemeyle, hac ve umre hizmetlerine ilişkin harcamalar her yıl hac mevsimi sonunda denetlenecek. Bu denetimi, Diyanet’in yanı sıra Cumhurbaşkanlığınca görevlendirilen denetim elemanları da yapabilecek.
Hac ve Umre Hesabı'ndan yapılan harcamalar belirli kurallara bağlı olacak. Bu hesapta yer alan kaynakların nasıl kullanılacağına dair usul ve esaslar Diyanet tarafından belirlenip uygulanacak.
Sınavlara katılan personele ücret verilecek
Yasa teklifiyle birlikte Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen sınavlarda görev alan personele sınav ücreti ödenecek. Ancak bu kişilere başka bir ad altında ek ödeme yapılmayacak.
Ayrıca Diyanet’in yurt dışı teşkilat yapısı da yeniden düzenlenerek müşavirlik ve ataşelik birimleriyle faaliyet gösterecek.