Gazete Memur

Kulis: İktidarın referandumsuz anayasa için 400 milletvekili peşinde

Cumhur İttifakı ve DEM Parti arasındaki anayasa değişikliği planları ve muhalefetin bu konudaki tepkileri gündemdeki yerini koruyor.

Giriş:
Güncelleme:

Cumhur İttifakı ve DEM Parti arasında son dönemde terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan üzerinden yaşanan yakınlaşma konuşulurken muhalefet de "Bu süreç iki tarafın da istediğini aldığı bir anayasa değişikliği planlarıyla mı yapılıyor" sorusunu soruyor. Cumhur ittifakı ise süreçte hiçbir pazarlık yapılmadığını ve tek hedefin "terörsüz Türkiye" olduğunu savunuyor.

Meclis'teki Milletvekili Dağılımı

 

Bu sayıyla anayasa değişikliği, referanduma götürülebiliyor. Ancak referanduma ihtiyaç olmaması için 19 milletvekili daha gerekiyor. İktidarın referandumsuz anayasa değişikliği için ihtiyaç duyduğu 400 milletvekili sayısına ulaşmak için yaşanabilecek olası senaryolar tartışılmaya başlandı.

AKP ve MHP'nin Milletvekili Sayıları

 

 

Yeniden Refah Partisi'nin Tutumu

YRP, İmralı sürecine mesafeli. Bu denklemden YRP'li vekiller çıkarılınca Cumhur İttifakı 324'e ulaşıyor. "Cumhur"un adı konmamış bu süreci yürüttüğü DEM Parti'nin 57 milletvekili eklenince bu sayı 381'e yükseliyor ve anayasa değişikliğini referanduma götürmek için ihtiyaç duyulan 360 milletvekili sayısını aşıyor. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan, tutuklu eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve İmralı heyetinde yer alan Ahmet Türk'ü araması da "DEM Parti ile Cumhur İttifakı arasında bir yakınlaşma olur mu" sorusunu gündeme getiriyor.

Anayasa Değişikliği İçin Gerekli Destek

İktidarın sandığa gitmeden "400 milletvekiline ulaşarak bir anayasa değişikliği aradığı" ileri sürülüyor. İktidarın ya Gelecek Partisi, DEVA ve Saadet Partisi'nden oluşan Yeni Yol Grubu'ndan, ya İYİ Parti'den ya da CHP'den destek bulması gerekiyor. Bu partilerin liderlerinden desteğin aksi yönünde açıklamalar geliyor. İktidarın 400 milletvekilini bulma ihtimalini zor gördüklerini söyleyen CHP kurmayları, İYİ Parti ve Yeni Yol grubundaki partilere yaptıkları ziyaretleri anımsatarak "Onlar da şu anki baskıcı rejime karşı muhalefetin birlikteliğine vurgu yapıyor. Bu nedenle böyle bir senaryonun içinde olmayacaklardır" diyor.

42. ve 66. Maddelerde Değişiklik Talebi

İmralı heyetinde yer alan Ahmet Türk, Halk TV'ye terör örgütü elebaşısı Öcalan'ın yaptığı çağrıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Süreçle ilgili "atılması beklenen demokrasi adımları" sorulan Türk, "Bugün binlerce insan hukuksuz yere cezaevinde. Kürt dilinin özgürce kendisini geliştirebileceği bir ortamın hazırlanması gerekiyor. Bazıları pazarlık diyor. Bunlar pazarlık konusu yapılacak şeyler değil, olması gerekendir, atılması gereken adımlardır" dedi.Bu kapsamda anasayanın 66. maddesindeki "Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür." ifadesinde bir değişiklik olabileceği tartışılıyor. Yine 42. maddedeki "Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz" ifadeleri de "anadilde eğitim" tartışmaları üzerinden konuşuluyor.

 

Sarp Sağkal / Cumhuriyet