Gazete Memur

İBB soruşturmalarında çok sayıda kişi 'etkin pişmanlıktan' yararlandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında 12 şüphelinin daha ifade vermesiyle "etkin pişmanlık"tan ifade veren şüpheli sayısı 36'ya çıktı.

Giriş:
Güncelleme:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) Yönelik Yolsuzluk Soruşturması kapsamında, 12 şüphelinin daha ifade vermesiyle birlikte "etkin pişmanlık"tan ifade veren şüpheli sayısı 36'ya yükseldi. Soruşturma, Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu zanlılar hakkında, "suç örgütü yöneticisi olmak", "suç örgütüne üye olmak", "irtikap", "rüşvet", "nitelikli dolandırıcılık", "kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek" ve "ihaleye fesat karıştırmak" suçlamalarıyla devam ediyor.

Soruşturmanın Seyri ve Operasyonlar

İlk operasyon 19 Mart'ta 100 şüpheliye yönelik gerçekleştirildi. İddialara göre, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve yakınındaki isimler ile bağlantılı toplamda 95 şüpheli hakkında gözaltı, arama ve el koyma kararı verildi. Aynı gün, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından eş zamanlı operasyon düzenlendi. Gözaltına alınan şüphelilerin evlerinde ve iş yerlerinde aramalar yapıldı.

Tutuklamalar ve El Konulan Şirketler

Savcılık, İmamoğlu ile birlikte toplamda 89 şüpheliyi çeşitli suçlardan tutuklama talebiyle hakimliğe sevk etti. Aralarında Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık'ın da bulunduğu 48 şüpheli tutuklandı, 41 zanlı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ayrıca, birçok şirkete ve mal varlığına el konuldu.

Etkin Pişmanlık ve Tahliyeler

Etkin pişmanlık hükümleri kapsamında ifade veren bazı şüpheliler adli kontrol tedbirleriyle tahliye edildi. Toplamda 32 şüpheli adli kontrol kararıyla tahliye oldu. Tahliye edilenler arasında İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Murat Abbas, İBB İştirakler ve Bağlı Kuruluşlar Komisyonu Başkanı Ertan Yıldız, iş insanları ve çeşitli şirket yöneticileri yer aldı.

Soruşturmadaki Diğer Operasyonlar ve Gelişmeler

Mali Suçlar ve MASAK Raporu

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), hazırladığı raporda "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçunun faillerinin Ekrem İmamoğlu ve Tuncay Yılmaz olduğunu belirtti. Toplam aklanan suç gelirinin 63 milyon 550 bin 151 lira ile 637 bin 106 avro olduğu ifade edildi.

Etkin Pişmanlık Kapsamında Verilen İfadelerden Öne Çıkanlar

Soruşturmanın Son Durumu

Soruşturma kapsamında çok sayıda kişi tutuklanırken, bazıları etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak tahliye edildi. MASAK raporları, tanık ifadeleri ve müfettiş raporları doğrultusunda soruşturma derinleştiriliyor. Soruşturmanın ilerleyen süreçlerinde yeni gelişmelerin yaşanması bekleniyor.