Biyoteknoloji Sanayicileri Derneği (BİYOSAD), 4,5 milyar dolarlık yatırım değeriyle Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki en büyük yatırımlarından biri olarak hayata geçirdiği Biyoteknoloji Vadisi’ni tanıttı. İstanbul Tuzla’da, 2,7 milyon metrekarelik alanda yapımına başlanan Biyoteknoloji Vadisi; Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (BİOSB), teknoloji geliştirme bölgesi, AR-GE merkezleri, teknoloji transfer ofisi, test ve kalibrasyon laboratuvarları, patent ofisleri, biyoteknoloji ile ilgili lise ve meslek yüksek okulu gibi sektörün bütün katmanlarını ve dinamiklerini içerecek.
BİYOSAD ve Biyoteknoloji Vadisi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ercan Varlıbaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı olarak yürüttükleri projenin küresel biyoteknoloji ekosisteminde Türkiye’ye öncü bir rol kazandırmak hedefiyle hayata geçirildiğini söyledi. Biyoteknoloji Vadisi’nin Avrupa ve Asya’nın en büyük biyoteknoloji kümelenmesi olarak faaliyete geçmeye hazırlandığını anlatan Varlıbaş “Biyoteknoloji alanındaki yerli ve millî teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulanmasında önemli bir merkez olmasını planladığımız Biyoteknoloji Vadisi, aynı zamanda endüstriyel büyümeyi destekleyen ve toplumsal faydaları artıran projelere ev sahipliği yapacak” dedi. Varlıbaş, devletten 1 kuruş almadıkları projenin üç sene sonra faaliyete geçeceğini kaydetti.
48’İNCİYİZ, HEDEF İLK 10
Dünyada biyoteknolojinin en stratejik yatırım alanlarından biri hâline geldiğine dikkat çeken Varlıbaş “Günümüzde savunma sanayii kadar rağbet gören biyoteknolojinin önemini Covid-19 pandemisi döneminde çok net gördük. Bütün dünyayı derinden sarsan bu hastalığın hem aşısının hem de tedavilerinin geliştirilmesinde biyoteknoloji kilit rol oynadı” diye konuştu. Türkiye’nin biyoteknolojide dünyada 48’inci sırada olduğuna işaret eden Varlıbaş “Proje tamamlanıp tüm ayaklarıyla faaliyete geçtiğinde, ülkemizin biyoteknoloji alanındaki bilgi ve teknoloji birikimini önemli ölçüde artıracak, bu birikimi yerli ve millî üretime ve ihracata dönüştürecek yaşayan, gelişen ve büyüyen bir ekosistem oluşturmayı hedefliyoruz. Nihai hedefimiz ise Türkiye’yi biyoteknolojide dünyanın en gelişmiş 10 ülkesi arasına sokmak” ifadelerini kullandı.
160 FİRMA YER ALACAK
Biyoteknoloji Vadisi’nin en önemli ayaklarından birini oluşturan BİOSB’nin biyoteknolojik üretim yapan 160 firmaya ev sahipliği yapacağını anlatan Varlıbaş, şöyle konuştu: 20 bin nitelikli istihdam sağlaması planlanan BİOSB, katma değeri yüksek ürün ihracatıyla Türkiye’nin ihracat birim değerini artırarak gayrisafi millî hasılanın yükselmesine katkı sağlayacak. Biyoteknoloji Vadisi’nde üretilen ürünlerin kilogram değeri 100’lerce dolar olacak. Her yıl 15 milyar dolarlık ihracatın yapılacağı Biyoteknoloji Vadisi, aynı zamanda ithal ikame ürünlerin üretilmesine imkân veren yapısıyla Türkiye’nin biyoteknoloji ithalatını da azaltacak.
ÖNDER ÇELİK