Mevduat faizinin uzun bir aradan sonra yeniden enflasyonun üzerinde getiri sağlaması, ekonomi yönetiminin Türk lirasını cazip hale getirme politikalarının bir sonucu olarak değerlendiriliyor.
Mevduat, enflasyona karşı kazandıran tek yatırım aracı oldu
TÜİK verilerine göre Mart ayında tüketici enflasyonu (TÜFE) baz alındığında:
-
Mevduat faizi yatırımcısına yüzde 0,78 oranında reel getiri sağladı.
-
Devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 5,05 oranında kaybettirdi.
-
Dolar yüzde 16,14, avro yüzde 16,65 ve BIST 100 endeksi yüzde 18,35 oranında yatırımcısına reel anlamda zarar yazdı.
Bu oranlarla birlikte mevduat faizi, Ekim 2020’den sonra ilk kez yatırımcısına TÜFE’nin üzerinde net kazanç sağladı.
“Ekonomi yönetimi Türk lirasına yönlendirdi”
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eren Çaşkurlu, yaşanan iç ve dış ekonomik gelişmelerin ardından ekonomi yönetiminin yatırımcıları döviz ve altın gibi araçlardan ziyade Türk lirası enstrümanlarına yönlendirdiğini ifade etti.
Çaşkurlu, “TCMB ve BDDK uyumunda bankalar yüksek faiz oranlarıyla mevduat toplamaya yöneldi. Mart ayında mevduat faizinin enflasyonun üzerinde kalması, yatırımcı açısından kayda değer bir gelişmedir. Stopaj kesintisine rağmen reel getiri oluştu” dedi.
“Reel kazanç eğilimi izlenmeli”
Mevduat faizinin yeniden reel kazanç sağlamasının önemli bir işaret olduğunu vurgulayan Çaşkurlu, bu trendin kalıcı olup olmadığının anlaşılabilmesi için ikinci çeyrek sonunda da yeni bir değerlendirme yapılması gerektiğini söyledi.
Ekonomistler, enflasyonda düşüş sürecinin devam etmesi halinde Türk lirası cinsi yatırım araçlarının daha da cazip hale geleceğini ifade ediyor.