Küresel piyasalar, tarife şokunun ardından yaşanan yıkımı telafi etmeye çalışıyor. ABD ve diğer ülkelerden gelen “müzakere” çağrıları üzerine, piyasalarda bugün tepki alımları öne çıktı. ABD borsaları yüzde 2’yi aşan artışla güne başlarken; Avrupa hisse senetleri endeksi “Stoxx Europe 600” yüzde 3’ün üzerinde yükseldi. Bugün Japonya borsası %6,03 ve Çin borsası da %1,71 prim yaptı.
ALTIN VE BİST 100 YÜKSELDİ
Küresel piyasalarda ons altın sınırlı bir yükselişle akşam saatlerinde 3.005 dolara yakın seyrederken, spot piyasada gram altın fiyatı 3675 TL’ye yakın seviyelerden kapanışa hazırlanıyor.
Dünya borsalarından ayrışarak son türbülansta daha dirençli duran Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi ise bugün %0,74 prim yaptı ve 9477 puandan kapandı. Bankacılık Endeksinde sınırlı yükseliş yaşanırken; bugün perakende ticaret ve telekomünikasyon gibi defansif sektör hisselerinin prim yaptığı görüldü.
‘TARİFELER’ İLE İLGİLİ SON GELİŞMELER
Küresel piyasaların ana gündemini “tarifeler” oluşturmaya devam ediyor. Son haberlere göre;
-ABD Başkanı Donald Trump, Çin'in tarifeler konusunda anlaşma istediğini belirterek, G. Kore Devlet Başkanı Vekili Han Duck-soo ile de “harika bir görüşme” yaptığını söyledi. Her iki ülkeye de sırasıyla %34 ve %25 ek tarife getirilmişti.
-AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, Çin Başbakanı Li Çiang ile yaptığı görüşmede; gerilimin daha da tırmanmasını önlemek için, ABD ile tarife sorunlarının müzakere ile çözülmesi çağrısında bulundu.
-Goldman Sachs tarafından yapılan bir analizde; küresel durgunluk ve OPEC+ kesintilerinin tamamen sona ermesi gibi “en kötü” senaryoda, Brent petrolün varil fiyatının 40 dolara kadar çekilebileceği öngörüldü.
TCMB BAŞKANINDAN MESAJLAR
İç piyasalarda günün önemli gelişmelerine bakıldığında; TCMB Başkanı Fatih Karahan, İstanbul’da katıldığı bir konferansta açıklamalarda bulundu. Enflasyondaki düşüş sürecinin devam ettiğini belirten Karahan; her yıl ilk çeyreğe özgü bir yükseliş yaşandığını ancak maliyet artışlarının yavaşladığını ve enflasyon beklentilerinin de düşüş yönünde olduğunu ifade etti. Karahan, “yurt içi talebin bir miktar direnç gösterdiğine de” dikkat çekti.
‘CARRY TRADE’ POZİSYONLARI AZALDI
Bu arada geçen ay iç siyasi gelişmelerin ardından yabancı yatırımcının hisse senedi ve tahvil tarafında satışa geçtiği görülmüştü. Son açıklanan rakamlara göre sadece 28 Mart haftasında yabancıların tahvil ve hisse satışları yaklaşık 3 milyar doları bulmuştu.
Benzer bir çıkış “carry trade” işlemlerinde de gerçekleşti. Bloomberg HT’de yer alan habere göre 21 Mart ve 28 Mart ile sona eren haftada, yabancı yatırımcının Türk bankaları ile swap pozisyonu 10,5 milyar dolar geriledi.