,

'Senin gibi çirkef avukat görmedim' sözü hakaret sayıldı

Yargıtay 18. Ceza Dairesi, avukata karşı söylenen “senin gibi çirkef avukat görmedim” sözünü kamu görevlisine karşı hakaret saymıştır.

'Senin gibi çirkef avukat görmedim' sözü hakaret sayıldı

Yargıtay şu değerlendirmeyi yapmıştır:

Avukata karşı haciz işlemi sırasında, “senin gibi çirkef avukat görmedim” dediği anlatılarak, mahkemece sanığın kamu görevlisine hakaret suçundan mahkumiyetine karar verilmesi gerekirken görevi yaptırmamak için direnme suçundan beraatine karar verilmesi hukuka aykırıdır, demiştir.

T.C.
YARGITAY
ONSEKİZİNCİ CEZA DAİRESİ

Esas    : 2015/44560
Karar    : 2018/9806
Tarih    : 20.06.2018
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi

SUÇLAR : Görevi yaptırmamak için direnme, hakaret

HÜKÜMLER : Beraat

KARAR

Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:

Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.

Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler, gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede; başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.

Ancak;

Sanık ... hakkında, katılan avukata karşı haciz işlemi sırasında, “senin gibi çirkef avukat görmedim” dediği anlatılarak, görevi yaptırmamak için direnme suçundan kamu davası açıldığı, yargılama sırasında sanığa TCK'nın 125/1-4. maddeleri uyarınca ek savunma hakkı verildiği, neticede sanık hakkında görevi yaptırmamak için direnme suçundan beraat hükmü kurulduğu dikkate alındığında, CMK’nın 225 ve 226. maddelerine göre, hükmün iddianamede gösterilen suça ilişkin fiil ve fail hakkında verileceği, mahkemenin fiilin nitelendirilmesinde iddia ve savunma ile bağlı olmadığı, fiil değişmemiş olmakla birlikte, o fiilin hukuksal nitelendirilmesinde değişiklik olması halinde, sanığa ek savunma hakkı tanınarak, değişen suç vasfına göre hüküm kurulması mümkün olduğu halde, mahkemece sanığın kamu görevlisine hakaret suçundan mahkumiyetine karar verilmesi gerekirken görevi yaptırmamak için direnme suçundan beraatine karar verilmesi,

Sanık ...'in aşamalarda, mağdur avukata “sana bir çakarsam” dediğini ikrar etmesi karşısında, suçun sabit olduğu gözardı edilerek, Mahkemece, sanığın “.. tehdit içeren herhangi bir söz sarf edildiğinin de tespit edilemediği...” şeklindeki gerekçeyle suçun oluşmadığı kabul edilerek beraat hükmü kurulması,

Bozmayı gerektirmiş, O Yer Cumhuriyet Savcısının temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, tebliğnameye uygun olarak, HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 20/06/2018 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler