,

Sayıştay Vakıflar Genel Müdürlüğünü uyardı: Burs verme kriterlerini gözden geçir

Sayıştay Başkanlığı 2021 Dış Denetim Raporlarını incelemeye devam ediyoruz. Başkanlık Vakıflar Genel Müdürlüğünün eğitim yardımları/bursların verilmesine ilişkin süreçlerde “kesin kriterler” belirlemesini istedi.

Sayıştay Vakıflar Genel Müdürlüğünü uyardı: Burs verme kriterlerini gözden geçir

Sayıştay, burs başvurularının incelenmesi aşamasında ağırlıklı olarak insan faktörü kullanılmadığını vurguladı.

Başvuru formlarındaki bilgilerin kontrolleri ile sonrasında burs almaya hak kazananların bilgilerinin her ay yapılan kontrollerinin insan faktörünün en aza indirilecek şekilde bilgisayar sistemleri üzerinden yapılmasını sağlayacak bir sistemin geliştirilmesi ciddi emek ve zaman tasarrufu sağlayacağı gibi burs/eğitim yardımlarının yönetmeliklerde yer alan kriterleri taşıyan kişilere verilmesinde herhangi bir aksamaya da mahal verilmemesini sağlayacaktır.

BULGU 7: Eğitim Yardımları/Bursların Verilmesinde Kontrolleri Mümkün Olmayan Kriterlerin Bulunması ve Bilgilerin Kontrol Edilmesi İçin Yürütülen Sistemin Geliştirilmemesi

Vakıflar Genel Müdürlüğünce, vakfiyelerde yer alan hayır şartlarının yerine getirilmesi amacıyla, maddi durumu yeterli olmayan ailelerin öğrencilerine yapılan eğitim yardımı ve burs

verilmesinde, kontrolleri mümkün olmayan kriterlerin bulunduğu ve başvuru sahiplerinin bilgilerinin kontrol edilmesi için yürütülen sistemin aşırı emek yoğun ve eksik/hata oluşmasına açık olduğu görülmüştür.

Vakıflar Yönetmeliği’nin “Eğitim yardımı” başlıklı 82’nci maddesi uyarınca; vakfiyelerde yer alan hayır şartlarının yerine getirilmesi amacıyla, ailelerinin maddi durumu yeterli olmayan, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda örgün eğitim gören öğrencilere eğitim yardımı yapılmaktadır.

Yönetmeliğin 83’üncü maddesine göre eğitim yardımına yapılan başvurular Yönetmeliğin ekinde yer alan formun doldurulması suretiyle yapılmakta olup 84’üncü maddesi uyarınca başvuru sırasında herhangi bir belge istenmemektedir.

Yönetmeliğin “Başvuruların değerlendirilmesi” başlıklı 85’inci maddesi uyarınca Yönetmeliğin ekinde yer alan değerlendirme cetveline göre başvurular puanlanarak sıralanmakta, bu süreçte Genel Müdürlük ve Bölge Müdürlükleri başvuru sahibi öğrencilerin ve aile bireylerinin beyan ettiği bilgilerin doğruluğunu kontrol etmektedir.

Yönetmeliğin ekinde yer alan Öğrenci Başvuru Değerlendirme Cetveline göre öğrencinin ikamet durumu, ana ve babanın çalışma durumu, öğrencinin dışında okuyan kardeş sayısı, öğrencinin başarı durumu, öğrencinin dışında aile fert sayısı, ailenin aylık geliri, anne/baba yaşam ve birliktelik durumuna ilişkin puanlama yapılmaktadır.

Ayrıca, Vakıflar Genel Müdürlüğü Yükseköğrenim Burs Yönetmeliği uyarınca üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere yükseköğrenim bursu verilmektedir. Söz konusu yönetmelik uyarınca öğrencilerden başvuru sırasında herhangi bir belge istenmemekte, başvurular Yönetmelik ekinde yer alan Öğrenci Başvuru Değerlendirme Cetveline göre puanlanarak sıralanmakta ve Genel Müdürlük ve Bölge Müdürlükleri başvuru sahibi öğrencilerin ve aile bireylerinin beyan ettiği bilgilerin doğruluğunu kontrol etmektedir.

Yönetmeliğin ekinde yer alan Öğrenci Başvuru Değerlendirme Cetveline göre öğrencinin ve ailesinin ikamet durumu, ana ve babanın yaşam ve birliktelik durumu, ana ve babanın veya öğrenci evli ise eşin çalışma durumu, öğrencinin dışında yükseköğrenimde okuyan kardeş sayısı, öğrencinin öğrenim gördüğü programın statüsü, öğrencinin dışında aile fert sayısı, ailenin aylık gelirine ilişkin puanlama yapılmaktadır.

Her iki yönetmeliğin ekinde yer alan başvuru değerlendirme cetvelinde öğrencilerin veya ailelerinin kirada oturmaları durumunda 10’ar puan verilmektedir. Ancak, öğrencinin veya ailesinin ikametgahının mülkiyetinin kime ait olduğu Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün web servisi üzerinden teyit edilebilmesine rağmen ikametgahın kira olup olmadığının kesin olarak teyit edilmesinin imkanı bulunmamaktadır.

Ayrıca, her iki yönetmelik uyarınca başvuru sırasında herhangi bir belge istenilmemekte, başvuru formlarında yer alan bilgiler Bölge Müdürlükleri tarafından Millî Eğitim Bakanlığının, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğünün, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün, Sosyal Güvenlik Kurumunun, Gelir İdaresi Başkanlığının, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünün, Engelli Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün web servisleri ile Kurum HHYS (Hayır Hizmetleri Yönetimi Sistemi) sistemi üzerinden kontrolleri yapılmaktadır. Ayrıca, yükseköğrenim bursu alan yabancı uyruklu öğrencilerin bilgi kontrolleri Genel Müdürlük tarafından Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün ve

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının web servisleri üzerinden yapılmaktadır.

Yönetmelikler uyarınca burs/eğitim yardımı almaya hak kazanan öğrencilerin ve ailelerinin gelirlerinde, öğrencilerin eğitim durumlarında değişiklik olup olmadığı burs ödeme süreleri boyunca her ay Bölge Müdürlükleri tarafından kontrol edilmektedir. Her bir başvuru ve sonrasında burs/eğitim yardımı almaya hak kazanan her öğrenci için her ay farklı kurumların

web servisleri üzerinden kontrollerin yapılması ciddi emek ve zaman harcanmasına yol açmaktadır. Bu durum kontrol eksiklikleri nedeniyle yönetmeliklere aykırı burs ödemelerine sebebiyet verdiğinden önceki yıl Sayıştay Denetim Raporunda ve Kurum İç Denetim Raporlarında bu burslar bulgu konusu yapılmıştır.

Başvuru formlarındaki bilgilerin kontrolleri ile sonrasında burs almaya hak kazananların bilgilerinin her ay yapılan kontrollerinin insan faktörünün en aza indirilecek şekilde bilgisayar sistemleri üzerinden yapılmasını sağlayacak bir sistemin geliştirilmesi ciddi emek ve zaman tasarrufu sağlayacağı gibi burs/eğitim yardımlarının yönetmeliklerde yer alan kriterleri taşıyan kişilere verilmesinde herhangi bir aksamaya da mahal verilmemesini sağlayacaktır.

Eğitim yardımı ve yükseköğrenim bursu verilmesi konusunda;

Öğrenci ve aile bireylerinin ikametgahının kira olup olmadığı gibi tespiti kesin olarak yapılamayacak değerlendirme kriterlerine yer verilmemesi,

Başvuru formunda beyan edilen bilgilerin ve sonrasında burs/eğitim yardımı alanların bilgilerinin her ay yapılan kontrollerinin insan faktörünün en aza indirilecek şekilde bilgisayar sistemleri üzerinden yapılmasını sağlayacak bir sistemin geliştirilmesi uygun olacaktır.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler