,

Danıştay kararına göre memurlar sakal uzatabilecek

Danıştay İdari dava Daireleri Kurulu, memurların sakal uzatmasını engelleyen yönetmelik hükmünü iptal etti.

Danıştay kararına göre memurlar sakal uzatabilecek

Silvan Devlet Hastanesinde görev yapan bir doktor, sakal bırakılmasını yasaklayan hükmün iptali için dava açtı. Danıştay 12. Dairesi be 2. Dairesi ortak kararla, yönetmelikte yer alan hükmün iptal istemini reddetti.

Doktor, Danıştay dairelerinin kararını temyiz etti. Temyiz istemini görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Kılık Kıyafet Yönetmeliği’nin ilgili maddesinin iptali talebini kabul ederek, Danıştay dairelerinin kararını kaldırdı. Cumhurbaşkanlığı dava sırasında, sakal bırakılmasını engelleyen hükmün iptal edilmemesini istedi.

Bu karara karşı yapılan karar düzeltme istemi de geçtiğimiz hafta reddedildi. Böylece, sakal bırakılmasını engelleyen hüküm kesin olarak iptal edilmiş oldu.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin ilgili hükmü şu şekilde:

Madde 5 – 2 nci maddede sözü edilen personelin kılık ve kıyafette uyacakları hususlar:
b. Erkekler;
Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. (Danıştay İkinci Dairesinin 18/11/2020 tarihli ve E.:2017/665; K.:2020/3432 sayılı kararı ile iptal ibare: Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir), temiz bakımlı ve taranmış olur. Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir.
(Değişik: 7/8/1991 - 91/2048 K.) Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşılmaz.

Kaynak : Gazete Memur

İlişkili Haberler

Manşetler