Milyonlarca öğretmen adayını yakından ilgilendiren mülakat uygulaması ağırlığının yüzde 50’ye indirilmesi nedeniyle, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Türk Eğitim-Sen, sözleşmeli öğretmen istihdamında sözlü sınav uygulamasına ilişkin yönetmelik değişikliğinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay’a dava açmıştı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise mülakat sonuçlarını açıklamak için Danıştay kararını beklediklerini söylemişti. Danıştay, adli tatilin ardından 1 Eylül’de çalışmalarına başlarken, KARAR’a konuşan Eğitimci Cüneyt İltuş, “Var olan süreç denetlenemedi ve kontrol altında ilerleyemedi” diyerek, MEB’in mülakat sonuçlarını açıklamama sebebinin Danıştay’a açılan davalar değil, zaman kazanmak olduğunu söyledi.
İltuş, “Zaten birçok kaynaktan, mülakat komisyonlarının bazılarının 10, bazılarının 15, bazılarının 20 dakika olmak üzere mülakatları farklı sürelerde sonlandırdıkları bilgisini aldık. Normalde mülakatların en fazla 45 dakika süresi vardır. Hatta bazı noktalarda kamera kaydının başlatılmadığını, mülakata giren bazı kişilere ‘Sen zaten kontenjandasın, bu süreci geçeceksin’ şeklinde dönüşler verildiğini biliyoruz. Mülakat puanlamalarıyla ilgili sendikaların paylaşımları bizde, puanlamada çok uç puanlar verildiğine dair kaygı uyandırdı. Şimdi bunu denetlemeye çalışıyorlar. Nerede ne verilmiş? Niye verilmiş? Sonuçta bunlara dava açılacak, itiraz edilecek. Danıştay’ın mahkeme kararını da bahane edip bu süreci düzeltmeye çalışıyorlar” diye konuştu.
MÜLAKATLARI BAŞTAN YAPMALARI GEREKİR
Davaların mülakatlardan önce açıldığını belirten İltuş’a göre Danıştay kararını beklediğini söyleyen Bakan Tekin’in mülakatları en başında yapmaması gerekiyordu: “Bakan bu davaların açıldığını biliyor. Daha mayıs ayıydı, mülakatlar başlamamıştı. ‘Danıştay bunu bozabilir’ diye düşüncesi olan bir kişi mülakatları başlatmaz. Bunu bile bile mülakatı başlatıyorsanız demek ki arka planda başka bir şey dönüyor. Bakan’ın dediği ile yaptığı tutarlı değil. Diyelim ki Danıştay’dan iptal kararı çıktı. Yüzde 100’ü uygulayamaz çünkü yayımlanmış mülakat yönetmeliği yüzde 50’ye göre duyuruldu. Komisyonlar da bu bilgiyle o mülakatı uyguladı. Bu durumda mülakatı baştan yapmaları gerekir.”
ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİĞİ UCUZ İŞGÜCÜ GİBİ KULLANIYORLAR
İltuş, ücretli öğretmenlik konusunda ise “Normalde hastalık gibi, kadrolu öğretmenin çalışamaması gibi durumlarda uygulanır. Fakat bunu ucuz işgücü olarak kullanıp öğretmen ihtiyacını kapatmak için kullanıyorlar. Ücretli öğretmenler ders ücreti karşılığında çalışıyor ve tatiller vesaire kesiliyor, asgari ücret bile almıyorlar. 45 bin atamada bile 66 bin 780 (71 ilde) ücretli öğretmen varken büyük ihtimalle bu yıl da 65 binden fazla ücretli öğretmen çalıştıracaklar. 20 bin insanı atamakla bu kapanmayacak” diye konuştu.
SEDA İNCİRKUŞ /KARAR