,

Vergi muafiyeti engellileri nasıl etkileyecek?

Tüm çalışanlar için getirilecek olan gelir ve damga vergisi muafiyeti engellileri nasıl etkileyecek?

Vergi muafiyeti engellileri nasıl etkileyecek?

Meclis Genel Kurulu, tüm çalışanların ücretlerinin asgari ücrete kadar olan kısmına isabet eden gelir ve damga vergisinden muaf tutulmasını öngören düzenlemeyi kabul etmiştir.

Peki bu düzenleme ve engellilik indirimi engelli personelini nasıl etkileyecek?

Engellilik indirimi nedir?

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 31 inci maddesine göre; çalışma gücünün asgari %80’ini kaybetmiş bulunanlar birinci derece engelli, asgari %60’ını kaybetmiş bulunanlar ikinci derece engelli, asgari %40’ını kaybetmiş bulunanlar ise üçüncü derece engelli sayılmaktadır. Buna göre, engellilik indirimi, çalışma gücü kaybı olanların ücret ve/veya kazançlarına, girecekleri derecelere göre belirlenen miktarda indirimin uygulanmasıdır.

2022 yılı engellilik indirim tutarları

"d) 31 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan engellilik indirimi tutarları;
- Birinci derece engelliler için 2.000 TL,
- İkinci derece engelliler için 1.170 TL,
- Üçüncü derece engelliler için 500 TL"

Engellilik indirimi maaşlara nasıl uygulanır?

Engellilik indirimi tutarları, memurun gelir vergisi matrahından indirilmektedir. Örneğin engelli memurun 6 bin TL, gelir vergisi matrahı ise 3 bin TL olsun. Bu halde gelir vergisi matrahı birinci derece engelli için 3.000-2000=1.000 TL'ye düşmektedir.

1.000 TL'nin yüzde 15 üzerinden gelir vergisi ise 150 TL'dir. 638 TL'ye kadar vergi muafiyeti sağlandığı için engelli gelir vergisi ödemeyecektir. Ancak eğer gelir vergisi muafiyeti olmasaydı da, asgari geçim indiriminden dolayı engelli memur yine vergi ödememekteydi. Bu haliyle gelir vergisi muafiyetinin engelli kamu çalışanlarına bir katkısı bulunmamaktadır.

Kaynak : TT

İlişkili Haberler

Manşetler