,

Megakent'te yaşayanlara 'Bölgesel asgari ücret' önerisi

2022 yılında İstanbul'un Türkiye ekonomisindeki payını yüzdelik oranlar halinde inceleyen İTO, İstanbul ekonomisinin tek başına 68 şehrin toplamından daha fazla milli gelir ürettiğine dikkat çekti. Ayrıca konuyla ilgili açıklama yapan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul'daki alım gücünün korunmasına dikkat çekerek Megakent'te yaşayanlar için bölgesel asgari ücret uygulanması önerisinde bulundu.

Megakent'te yaşayanlara 'Bölgesel asgari ücret' önerisi

İstanbul Ticaret Odası (İTO), "İstanbul Ekonomisinin 100'ü" araştırmasını sonuçlarını açıkladı. İTO'dan yapılan açıklamaya göre, tek başına 68 şehrin toplamından daha fazla milli gelir üreten İstanbul ekonomisinin 2022'de, bugüne kadar belli olan verileriyle vergi gelirlerinin yüzde 48,2'sini, toplam dış ticaretin yüzde 48,7'sini üretti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İTO Başkanı Şekib Avdagiç ise, "İstanbul'u katma değerli üretimin merkezi olarak konumlayan bir strateji, diğer illerdeki tamamlayıcı sektörlerin de gelişimine çok büyük katkı verecektir." ifadesini kullandı.

Avdagiç, İstanbul'un teşvik edilmesi için de 3 öneride bulundu. Kenti özel bir teşvik paketi hazırlanması gerektiğini belirten Avdagiç, "İstanbul'da var olan sanayi tesislerinin teknoloji geliştirme, katma değer artırma, kapasite büyütme, yeşil mutabakata uyum sağlama, çevreye duyarlı ve sürdürülebilirlik temalı yatırımlarının yoğun şekilde desteklenmesi amacıyla 'İstanbul'a özel bir teşvik paketi' çok yerinde olur. Çünkü İstanbul'u teşvik etmek, Türkiye'yi teşvik etmektir." görüşünü aktardı.

İstanbul'daki alım gücünü korumak için "Bölgesel asgari ücret" önerisi

İkinci önerilerinin "bölgesel asgari ücret" olduğunu belirten Avdagiç, şunları kaydetti:

"Nasıl Türkiye yatırım teşvikleri konusunda bölgelere ayrılmışsa, asgari ücretin de bölgesel belirlenmesi gerektiğine inanıyoruz. İstanbul'daki asgari ücretle, 5-6'ncı teşvik bölgesindeki asgari ücret aynı olmamalı. Zira yerli ve yabancı nüfusun yoğunluğu ile birlikte talebin bu denli yüksek olduğu bir şehirde çalışanın alım gücünü, şirketlerimizin rekabetçiliğini korumak gerek. Özellikle barınma ve iki-üç vasıta ile sağlanan ulaşım gibi hususlar asgari ücretlinin yükünü artırıyor."

Avdagiç, üçüncü olarak da İstanbullu işletmelere KGF destekli kredi talebinde bulunarak, "Kira destek paketi, personel destek paketi, işletme destek paketi gibi farklı başlıklarda KGF destekli İstanbul bölgesine özel bir kredi çalışması yapılması fayda getirir. Ayrıca İstanbul'daki yüksek kira bedelleri de dikkate alınarak bölgesel kira stopaj oranı uygulamasına geçilmesi ve İstanbul'da bu oranda bir indirim getirilmesi fayda sağlayacaktır." değerlendirmesini yaptı.

 

 

 

Kaynak : Anadolu Ajansı

İlişkili Haberler

Manşetler